Australané shazují z letadel tuny zeleniny. Krmí zvířata, která přišla o zdroj potravy

Stovky milionů zvířat padly za oběť ničivým australským požárům. A číslo rozhodně není konečné. Navíc je tu ještě jeden zásadní problém: zvířata, která přežila, nemají kde získávat potravu, protože jsou obří plochy tamní přírody vypálené. Australská vláda proto rozjela operaci „Klokan“, povolala do akce letadla i vrtulníky a na vyprahlou zem shazuje tuny zeleniny.

Vypálená příroda, nespočet mrtvých zvířat. Austrálie trpí a konec tohoto utrpení je v nedohlednu. Lidé smutní nad fotografiemi mrtvých a vážně zraněných zvířat, navíc neméně srdcervoucí je pohled na ta, která přežila, ale teď nemohou ve zdevastované přírodě sehnat potravu.

Skvělý způsob, jak utrpení divokých živočichů alespoň zmírnit, vymyslela vláda Nového Jižního Walesu (New South Wales). Ta spustila operaci s příznačným názvem Klokan, která má za cíl zachránit co nejvíce pro Austrálii typických tvorů před vyhladověním.

Vláda nasadila do akce letadla a vrtulníky. Ty jsou před vzlétnutím naplněny co největším počtem zeleniny, především mrkve a batátů. Následně je právě tato oblíbená potrava vačnatců shazována na zem.

Do vrtulníků a letadel dávají zachránci tolik zeleniny, kolik se tam jen vejde.

Operaci velí šéfové národních parků v Novém Jižním Walesu a organizace Wildlife Service. Ti už počátkem týdne nechali shodit z letadel přes dvě a půl tuny čerstvé zeleniny.

Pro klokany jde o jedinou záchranu.

Ačkoliv je práce australských ochránců zvířat mimořádně záslužná, samozřejmě nedokážou tímto způsobem od hladovění zachránit většinu zvířecích druhů. Třeba v případě koalů věří, že jim nebezpečí nehrozí v takové míře.

Z letadel shazují hlavně mrkve a batáty.

Eukalypty, jimiž se koalové živí, jsou totiž díky silné kůře poměrně odolné vůči ohni. A když požár odezní, brzy jim znovu vyraší pupeny a s nimi i nové listy.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 sobota 23. května 2020. Anketa je uzavřena.

  • 37
  • 20
  • 18
  • 17
  • 17
  • 16