Bojujeme i za tátu! Rodina Stevea Irwina zachraňuje zvířata z požárů, jejich zoo je přeplněná

Téměř nespí, denně jim přímo v náruči uhyne nespočet zvířat. Ale nevzdávají se. Rodina slavného lovce krokodýlů Stevea Irwina, tedy manželka Terri, syn Robert a dcera Bindi, vede smutný boj za záchranu životů co nejvíce zvířat zraněných australskými požáry. „Máme dalece překročenou kapacitu, ale vozí nám sem stále více zvířat. Titulky dělají hlavně koalové, ale trpí všechny druhy,“ popisuje Terri Irwinová.

V průběhu několika posledních let ošetřila Australia Zoo, kterou založil oblíbený dokumentarista Steve Irwin a dnes ji provozuje jeho rodina, na devadesát tisíc zvířat. V posledních týdnech ovšem začal tento počet neúměrně vzrůstat. Mohou za katastrofální požáry, které teď Austrálii sužují.

Irwinova rodina je kvůli nim v naprosté pohotovosti. Manželka Terri, syn Robert a dcera Bindi Sue spolu se zaměstnanci zoo přijímají tisíce zvířat a snaží se zachránit co nejvíce životů. Často jim smrtelně zraněná, většinou popálená zvířata umírají v rukou. Podmínky, v nichž pracují, jsou mimořádně chaotické.

„Bereme, co můžeme, snažíme se na ošetřování zvířat vybírat peníze a za chodu budujeme další zařízení. Právě teď jsme daleko nad kapacitou v případě koalů, netopýrů, ale i dalších zvířat,“ říká v pořadu Fox & Friends šéfka zoo Terri Irwinová.

Co se týče třeba netopýrů, příjem v zařízení vzrostl o závratných 750 procent.

„Titulky v novinách dělají hlavně koalové, ale trpí všechna zvířata. Ptáci, plazi a další. Lidé v terénu dělají skvělou práci, ale bohužel jejich zařízení musejí být evakuována,“ popisuje, v čem je největší problém.

Kromě medvídků koala trpí třeba i netopýři.

Sama přesto dodává, že právě smrt většiny medvídků koala je přímo srdcervoucí.

„Jejich instinktem je utíkat po stromech nahoru, myslí si, že v korunách budou v bezpečí. Jenže eukalyptové listy v sobě mají tolik oleje, že se snadno vznítí a v podstatě explodují. Takže šance jim pomáhat a léčit je, ta je pouze malá, protože jsou v podstatě upálení. Láme mi to srdce,“ líčí smutně.

Mládě koaly mělo štěstí, teď už se o něj starají Irwinovi ve své zoo.

Jak říká její a Steveův syn Robert, celkově jsou zranění divokých zvířat nejrůznější povahy, což veterinářům práci ztěžuje.

„Samozřejmě je to spousta těch zranění, jaká byste očekávali, tedy otrava kouřem a popáleniny. Ale větší problém je, že se zvířata snaží uprchnout z hořících oblastí, čímž se dostávají do míst, kde by neměla být. Vbíhají do silnic, kde je srážejí auta, také se často dostávají do styku s domácími zvířaty,“ popisuje Robert.

Seznamte se s rodinkou Stevea Irwina.

K tomu, že pomoci poraněným zvířatům momentálně obětuje veškerý svůj čas, Roberta inspiruje především jedna věc: odkaz jeho otce.

Robert byl stejný jako táta už jako chlapeček.

Ačkoliv Steve Irwin zemřel v době, kdy mu byly pouhé dva roky, Robert hrdě kráčí v jeho stopách a v mnoha věcech se ho snaží napodobovat.

„Pro nás jako rodinu je neuvěřitelná čest, že můžeme kráčet v jeho stopách a zajišťovat, že jeho poselství žije dál. V této době zažívají divoká zvířata po celém světě těžké časy a je důležité, aby každý přiložil ruku k dílu. Jsme rádi, že ho můžeme následovat třeba právě teď, když tu řádí požáry. Vím, že on by s tím, co se děje, měl hodně starostí,“ řekl.

Jednu z fundraisingových kampaní založených rodinou Stevea Irwina na pomoc australským zvířatům můžete finančně podpořit ZDE.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 čtvrtek 7. května 2020. Anketa je uzavřena.

  • 46
  • 21
  • 20
  • 18
  • 17
  • 16