Na pietě za parašutisty se řešilo Rusko. Hřib jako Churchill: Ustupovat Putinovi je zhoubnost!

Po velkolepé rekonstrukci atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha přišlo v Libni na řadu uctění památky samotných parašutistů. Pod jejich památníkem si vzalo několik politiků mikrofon a někteří z nich velkou část proslovu věnovali Rusku a Ukrajině. Jako třeba pražský primátor Zdeněk Hřib, který zpražil kolegy schovávající se za falešné vlastenectví, a burcoval, aby se neustupovalo diktátorům, jako je Putin.

Mikrofon si pod památníkem parašutistů předala třeba česká ministryně obrany Jana Černochová s britskou ministryní zahraničí Lizz Trussovou.

Obě dámy vyzdvihly válečnou spolupráci mezi Českem a Velkou Británií. Černochová zdůraznila, že je ráda za početnou přítomnost mladších generací, protože by právě pro ně měli být Kubiš, Gabčík a spol. těmi pravými hrdiny.

Mnozí řečníci ale pietu za parašutisty využili k lamentování nad děním na Ukrajině, kterou agresivně napadlo Rusko. 

„Před osmdesáti lety položili tito hrdinové v úspěšné speciální vojenské operaci základní kámen denacifikace. Jsou vám ta slova povědomá? Jak si dnes dovolí Vladimir Putin tvrdit, že na Ukrajině realizuje speciální vojenskou operaci s cílem denacifikace, když on sám je dnes přesně tím, co byl Adolf Hitler v třicátých letech?“ ptal se slovenský ministr obrany Jaroslav Naď.

Jana Černochová se slovenským ministrem obrany

Jeho slova jsou trefná a vysloužil si za ně potlesk. Zdaleka ne všem se ale líbilo, že u tématu Ruska zůstal po velkou část svého projevu.

„Mně je zle, alespoň dnes si to mohl odpustit. Jdu pryč,“ prohlásil nahlas jeden ze slovenských posluchačů ministrova projevu.

O Rusku poměrně dlouho mluvil také pražský primátor Zdeněk Hřib.

„Je mi ctí, že tu mohu být a uctít památku československých vojáků Jana Kubiše a Jozefa Gabčíka, ale i ostatních parašutistů a desítek či stovek dalších statečných lidí, kteří se zapojili do operace, jejímž cílem bylo oslabit ten zrůdný nacistický režim,“ uvedl Hřib nejdříve. 

Ministryně obrany Jana Černochová, britská ministryně zahraničí Lizz Trussová a ministr zahraničí Jan Lipavský

„V dnešní době se někteří politici zaštiťují slovy o vlastenectví, ale přitom jim jde jen o šíření nenávisti. Pokud se chceme skutečně bavit o vlastenectví, tak toto jsou hrdinové, kterými bychom se měli inspirovat,“ dodal.

Zanedlouho se jeho řeč stočila na aktuální dění.

„Těch osmdesát let se sice může zdát jako nějaká dávná historie, ale my musíme dbát na to, abychom nezapomněli na vlastní dějiny, protože to by vedlo jen k tomu, že se ty hrůzy války budou stále dokola opakovat. A bohužel kvůli té ruské agresi proti Ukrajině dnes tato výzva platí dvojnásob,“ řekl primátor. 

Atentát na Heydricha

A vzápětí si tak trochu zahrál na slavného britského premiéra Winstona Churchilla, který tvrdě bojoval proti politice ústupků Hitlerovi v domnění, že tak budou uspokojeny jeho teritoriální nároky.

„Jak ukázal Mnichov, politika appeasementu, tedy těch ústupků, je zhoubnost. Je to něco, co nefunguje. A doufám, že tuto věc budou mít na paměti všichni, kdo usilují o řešení situace na Ukrajině. Jedná se tam nejen o záchranu Ukrajiny, ale i všech evropských hodnot,“ prohlásil Hřib.

„Abych skončil optimisticky, tak bych chtěl dodat, že událost, která se právě zde odehrála před osmdesáti lety, je něco, co nám ukazuje, že na každého dojde. Že každý diktátor nakonec padne a jeho zrůdný režim skončí,“ uzavřel.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:26 sobota 24. září 2022. Anketa je uzavřena.

  • 71
  • 8
  • 6
  • 6
  • 5
  • 3