Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Žlutý kostýmek, čestná ulička a VIP: Ministryně Černochová byla hlavní hvězdou atentátu

    Jana Černochová na VIP tribuně | foto: MAFRA, Petr TopičČTK

    Velkolepá rekonstrukce atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha odstartovala oslavy osmdesátého výročí tohoto hrdinského aktu naší historie. Na důkladně a skvěle připravenou akci Prahy 8 dorazila i ministryně obrany Jana Černochová. Ta přišla ve výrazném žlutém sáčku a byla hlavní hvězdou VIP tribuny.

    Městská část Praha 8 s podporou Ministerstva obrany připravila velkolepý program na uctění památky parašutistů, kteří provedli úspěšnou vojenskou operaci na zastupujícím říšském protektorovi Reinhardu Heydrichovi.

    Páteční den začal rekonstrukcí atentátu, a to od samého začátku, tedy Heydrichovým výjezdem z jeho sídla v Panenských Břežanech.

    Atentát na Heydricha

    Jeho spanilou jízdu v dobovém mercedesu mohli diváci sledovat na dvou plátnech. Mezitím už ho v osudové zatáčce v pražské Libni vyhlíželo duo herců představujících parašutisty Jana Kubiše a Jozefa Gabčíka. 

    Představitel Reinhard Heydricha

    Také na místě sem tam prošli lidé v dobovém oblečení, kteří skvěle dokreslovali atmosféru.

    Do detailu přichystaná akce měla úspěch. Podívat se na ni přišlo několik stovek lidí, někteří obsadili dokonce střechy přilehlých domů.

    Nálada byla především vlastenecká, spousta lidí dorazila dokonce v uniformách či upomínkových tričkách oslavujících operaci Anthropoid.

    Přestřelka Jozefa Gabčíka s Heydrichovým řidičem

    Také dorazilo několik desítek školáků, kteří by se raději viděli doma u počítače.

    „Proč proboha jede takovou dálku? To nemohli začít tady za rohem?“ komentoval jeden z teenagerů dlouhé chvíle před příjezdem Reinharda Heydricha z Panenských Břežan.

    Lidé mohli sledovat celou Heydrichovu cestu.

    Další se zase divili, proč to zastupující říšský protektor nevzal raději po E55, vždyť by přece do Kobylis dojel mnohem rychleji.

    Samotný atentát proběhl přesně tak, jak jej popisují historici. Během několika vteřin, kdy se Gabčíkovi zasekl samopal Sten a spolehnout se tak parašutisté museli na bombu, kterou po Heydrichovi hodil Kubiš. 

    Následoval únik dvou českých hrdinů z místa a kvapný příchod několika civilistů, kteří se prominentnímu nacistovi snažili pomoci. 

    Atentát na Heydricha

    Z VIP tribuny na akci dohlíželo několik hostů, především válečných veteránů, a několik málo politiků. 

    Známé tváře z magistrátu se objevily dvě, šéf hnutí Praha sobě Jan Čižinský a primátorův náměstek pro dopravu Adam Scheinherr.

    Adam Scheinherr a Jan Čižinský

    Sám Hřib dorazil až na uctění památky parašutistů u jejich nedalekého pomníku, kde přednesl proslov.

    Hlavní hvězdou tak byla ministryně Jana Černochová. Tu bylo vidět ze všech nejvíce, nejen kvůli několikačlenné ochrance, ale také díky jejímu výrazně žlutému saku.

    Jana Černochová přišla jako VIP.

    Ministryně Jana Černochová

    Černochová si po atentátu poklábosila s herci, kteří představovali parašutisty, tedy Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše. Evidentně spolu prohodili několik vtípků, všichni se dobře bavili.

    Ministryně obrany Jana Černochová gratuluje představitelům Jana Kubiše a Jozefa Gabčíka.

    Černochovou doprovodil také její slovenský protějšek, tamní ministr obrany Jaroslav Naď.

    Po rekonstrukci atentátu došlo i na slavnostní přelet tří armádních bitevních vrtulníků Mi-24, které za sebou nechaly stopu v podobě české trikolóry.

    Přelet vrtulníků

    Program v zatáčce u památníku parašutistů v Libni probíhal celé dopoledne. Pokračovat bude i odpoledne až do večerních hodin v areálu Löwitova mlýna v Thomayerových sadech. Vystoupí tam několik historiků či kapel, například Taxmeni. 

    Páteční program vyvrcholí promítáním Sequensova kultovního filmu Atentát.

    Celodenní program je v plánu i na sobotu. Více se dočtete na stránkách Anthropoid1942.cz.

    Atentát na Heydricha

    Slovák Gabčík a Čech Kubiš zaútočili na Heydrichův vůz 27. května 1942 krátce po půl jedenácté dopoledne. Nejmocnějšímu muži tehdejšího protektorátu Čechy a Morava a spoluautorovi takzvaného konečného řešení židovské otázky se osudnou stala silnice pod Vychovatelnou. Právě tudy projížděl v otevřeném mercedesu cestou ze zámku v Panenských Břežanech, kde bydlel se svou rodinou, na Pražský hrad.

    Jeho příjezd netrpělivě očekávala trojice parašutistů: ke Gabčíkovi s Kubišem se přidal Josef Valčík z výsadku Silver A. V půl jedenácté Valčík kapesním zrcátkem signalizoval, že se Heydrichův vůz objevil na dohled. Do zastávky v zatáčce v té chvíli právě vjížděla tramvaj a Heydrichův řidič ještě více zpomalil.

    Atentát na Heydricha

    Plán, že Gabčík Heydricha zastřelí, se nezdařil, protože parašutistovi v rozhodující chvíli zřejmě selhal samopal. Kubišovi se však podařilo odpálit granát, který nacistu zranil. Zastupující říšský protektor pak 4. června zemřel v nedaleké nemocnici Bulovka na celkovou sepsi organismu.

    Atentát na Heydricha

    Nacisté reagovali na atentát terorem, vlnou poprav a represí vůči civilnímu obyvatelstvu. Symbolem odplaty okupační moci se staly vypálené obce Lidice a Ležáky. Kubiš s Gabčíkem a dalšími pěti parašutisty vyslanými z Velké Británie zemřeli 18. června po boji, když se odmítli vzdát mnohonásobné přesile a opustit vyzrazený úkryt v kryptě kostela svatého Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:15 sobota 24. září 2022. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      129
    • Cože
      6
    • Haha
      5
    • Sladký
      5
    • Tvl
      5
    • Super
      4