V Česku nejsou migranti? Projděte si Václavák, zajděte na kebab, radí arabista

Arabista Petr Pelikán (55) je známý tím, že si servítky nebere a rád nazývá věci pravými jmény, a to bez ohledu na politickou korektnost. Hodně ho pobavil výrok třeba o tom, že v Česku žádní migranti nejsou. „Projděte se po Praze. Odkud se vzali všichni ti černoši, kteří na Václaváku nahánějí turisty do nočních podniků nebo v mariňáckých oblečcích zvou na projížďku po Vltavě?“ ptá se.

„Jedním z mediálních klišé je čísi výrok, že tu žádní migranti nejsou, že máme dvanáct azylantů, ani nevím, kdo a kdy ho vyslovil. Projděte se po Praze. Odkud se vzali všichni ti černoši, kteří na Václaváku nahánějí turisty do nočních podniků nebo v mariňáckých oblečcích zvou na projížďku po Vltavě?“ ptá se Petr Pelikán v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

„Omlouvám se, že to musím říct takhle natvrdo rasisticky, ale ti jsou dobře vidět. Kdo provozuje kebabárny, kterých neustále přibývá? Ptám se tedy, jaký pobytový titul mají tihle lidé, zjevně imigranti, když tu oficiálně máme jen dvanáct azylantů? A zároveň si na ni odpovídám...,“ doplnil arabista.

„Pominu největší počty cizinců žijících u nás, což jsou Ukrajinci a Slováci, o těch se teď nebavíme, hovoříme o lidech z Blízkého východu a Afriky. Je paradoxní, že tento druh migrace se k nám teď nedostává z jihu a východu jako do západní Evropy, nýbrž ze západu,“ poznamenal Pelikán. 

„K nám už přicházejí evropští občané z Německa, kteří tam ze sociálních podpor a z toho, na co se jim složila širší rodina, která už tam žije také, naakumulovali prvotní kapitál,“ vysvětlil. 

Tady si pak otevírají živnosti, protože je to tu o poznání levnější. Pochopitelně se neobjevují ve statistikách, s nimiž se operuje, protože už se jedná o evropské občany.

„To nejsou žádní uprchlíci. Osobně si přitom nejsem jist, zda naše ekonomika potřebuje tolik kebabáren, směnáren, malých večerek a podobně,“ zamyslel se Pelikán, který zároveň vyjádřil pochyby nad tím, že se problematické azylanty daří vyhošťovat do zemí původu.

„Ty lidi není nikdo schopný donutit odjet. Po rozhodnutí o vyhoštění je neposadí do záchytu a pak nedeportují. V Německu mnoho těchto lidí nakonec dostává takzvané strpění. To je první krok k úplné legalizaci jejich pobytu,“ uvedl přední český arabista

„Žijí tam dále a posléze dostanou trvalý pobyt, protože se třeba ožení, nebo se dočkají pobytové amnestie, kterou některé státy periodicky vyhlašují. Znamená to, že jim řeknou: Tak když už jste tady pět let vydržel, dáme vám trvalý pobyt anebo posléze občanství,“ objasnil běžnou praxi, která ve výsledku vede k tomu, že se v Evropě usadí i ti, kdo tu nemají co dělat.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 čtvrtek 21. listopadu 2019. Anketa je uzavřena.

  • 200
  • 27
  • 23
  • 19
  • 19
  • 14