Policie v Portlandu zveřejnila fotky zadržených aktivistů. Tihle soudruzi chtějí měnit svět

Levicoví aktivisté ve Spojených státech už měsíce pořádají jednu demonstraci za druhou a vesele se ve vzájemných konverzacích nazývají soudruhy. Po jedné z násilných demonstrací už úřadům došla trpělivost a policie zveřejnila fotky těchto bojovníků proti systému. Šéfa portlandské policie Chucka Lovella za jeho počínání pochválila také guvernérka Kate Brownová.

Při jedné z nedávných demonstrací v americkém Portlandu zadrželi policisté přes dvě desítky výtržníků, kteří se pustili i do fyzické konfrontace se strážníky, na něž zaútočili dráždivou chemickou látkou. Úřady sice aktivistům pochod zakázaly, na místo se přesto vydaly stovky lidí. Někteří se dokonce vybavili neprůstřelnými vestami, štíty a přilbami. 

„Podle toho, jak se demonstranti na shromáždění vybavili, bylo zcela jasné, že existuje hrozba toho, že dojde k násilí. Za posledních 120 dní jsme takových konfrontací zažili už mnoho,“ stojí ve vyjádření policie v Portlandu.

Šéf místní policie Chuck Lovell nařídil jednotkám, aby se prvně přesunuly do místního parku, kde policisté zabavili většinu zbraní a ochranných pomůcek, které si levicoví aktivisté na svou večerní konfrontaci připravili.

Ta skutečně přišla poté, co se dav demonstrantů snažil zablokovat dopravu v ulici před policejní stanicí. Vzduchem létaly kameny a všemožné předměty. Někteří z policistů museli být převezeni do nemocnice.

„Demonstranti odmítli uposlechnout nařízení úřadů a zaútočili na policisty projektily, včetně kamenů, petard a kuličkových ložisek, jež zřejmě stříleli z praků,“ stojí v popisu incidentu v policejním hlášení.

Policie v Portlandu zveřejnila tváře zadržených pravicových aktivistů.
Policie v Portlandu zveřejnila tváře zadržených pravicových aktivistů.

Zadržené útočníky, jejichž archiv je zde, nečekala pouze noc ve vazební věznici, ale i následná „popularita“, kterou policie aktivistům zajistila tím, že na sociálních sítích zveřejnila jejich tváře, jména a věk.

Na řadě ze zadržených byl ještě patrný make-up, barevné rtěnky nebo výrazné barvy rozetřené po tváři. Reakce na sociálních sítích byly nekompromisní.

„Co to jako má být? Hrají si snad na Jokera?“ ptali se někteří. „Je to neuvěřitelné. Tihle lidé pořádají demonstrace a snaží se změnit svět k obrazu svému a tvrdí nám, že je to pro naše dobro,“ rozčiloval se další z Američanů, který si tváře aktivistů na sociálních sítích prohlížel.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:00 sobota 6. února 2021. Anketa je uzavřena.

  • 78
  • 71
  • 25
  • 22
  • 21
  • 14