Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Na antigenní testy se nejde téměř objednat. Na místě se fronty ale netvoří

    Box B byl téměř celou dobu prázdný. | foto: Expres.cz

    O hromadné antigenní testy na koronavirus, které jsou zcela hrazeny zdravotními pojišťovnami, je enormní zájem. Dostat se do pořadí ještě před Vánoci je ale doslova nadlidský úkol. Alespoň ještě minulý týden, když se hlásil redaktor Expresu, tomu tak bylo. Na místě odběru to vypadá ale zcela jinak. Odběrové místo zelo prázdnotou a nebylo téměř koho testovat.

    „Máte-li během nadcházejících svátků v plánu navštívit své rodiče či prarodiče, zajděte si raději na antigenní test na koronavirus,“ tak zní apel vlády České republiky a hlavně ministra zdravotnictví Jana Blatného, který se rozhodlo vyslyšet na tisíce Čechů. Mezi nimi i redaktor Expresu. A z vlastní zkušenosti může říci, že šlo doslova o závod s časem. 

    Původně se s hromadným testováním mělo začít od 18. prosince, již 12. prosince ale byly všechny kapacity přeplněné. Na to narazil i redaktor Expresu, který se chtěl objednat právě 12. prosince a doufal, že najde volný termín před Vánoci. Dvanáct dní před Štědrým dnem byly ale všechny kapacity zaplněné. A nejen na jednom odběrovém místě, ale doslova všude. Zkoušel nejen Prahu, ale i přilehlá města. Nejbližší volný termín byl 30. prosince nebo pak až v novém roce.

    Náhoda tomu chtěla, že dostal tip, že odběrové místo Mazurská v pražských Bohnicích má 14. prosince ráno uvolnit další termíny. A tip byl správný. Místo několika volných termínů šlo ale o jedno volné místo.

    Na místě bylo ale vše jinak. Jelikož se v rezervačním e-mailu apeluje na testovaného, že má přijít minimálně s pětiminutovým časovým předstihem, aby nezdržoval ostatní zájemce, dorazil redaktor Expresu s půlhodinovým předstihem s tím, že raději počká opodál, než aby nedodržením svého termínu ohrozil ostatní pacienty, jak se „straší“ v e-mailu.

    Kdo by čekal, že na místě budou hloučky přešlapujících lidí čekajících na svůj termín, je na omylu. Ačkoliv redaktor Expresu ulovil podle všeho poslední možný termín, situace byla taková, že ačkoliv podle harmonogramu měl jít na řadu až v 11:02, testovaný byl už pět minut po svém příchodu na místo, protože byl jednoduše první na řadě. Nikdo jiný na test nečekal. 

    Během dvaceti minut, které strávil čekáním na výsledky, se na stejném odběrovém místě nechalo testovat dalších pět lidí, čtyři z nich byli ale příslušníci jedné rodiny, kteří byli objednaní na dvanáctou hodinu, ale dorazili dřív a nebyl problém je otestovat. Přitom rezervační systém se v den, kdy se objednával redaktor Expresu, zdál být plný.

    Dobrou zprávou je, že alespoň na tomto odběrovém místě se nemusíte bát, že byste čekali dlouhé fronty, vyplatí se ale přijít dřív. Rozhodně se také vyplatí vzít si místo roušky účinnější respirátor, protože nikdy nevíte, kdo s vámi stojí ve frontě. Navíc když se na stejném místě nechávají testovat i lidé, které na PCR testy posílá hygienická stanice.

    Otázkou zůstává, proč se ještě minulý týden nešlo objednat téměř nikam a všechna odběrová místa ukazovala plné kapacity, když na místě to spíše vypadá, že volných termínů je více než dost.  

    Vševypovídající je případ z tohoto víkendu, kdy stejný redaktor chtěl objednat svého rodinného příslušníka na odběrové místo v nemocnici v Hořovicích, a ačkoliv mu bylo sděleno, že nejbližší volný termín je až 28. prosince, podle online rezervačního systému bylo v Hořovicích do Štědrého dne ještě na padesát volných míst a v Rehabilitační nemocnici Beroun, která spadá pod stejný objednávkový systém, přes dvě stovky.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 17:07 úterý 20. dubna 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      24
    • Haha
      18
    • Sladký
      16
    • Tvl
      15
    • Cože
      14
    • Super
      13
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...