První záběry černošské Anny Boleynové jsou venku! „Na tohle se dívat nebudu,“ píší lidé

V době, kdy se aktivisté bouří proti dabování černochů lidmi bílé pleti, či dokonce proti tomu, aby dílo afroamerického básníka běloch překládal, vzniká v Británii mimořádně kontroverzní seriál. Annu Boleynovou, známou panovnici z 16. století, v něm hraje černoška Jodie Turnerová-Smithová. Na veřejnost se nyní dostal první trailer a způsobil poprask. Lidé se posměšně ptají, zda by roli královny Alžběty v dalších dílech seriálu Koruna neměla hrát třeba Whoopi Goldbergová.

Chystaný seriál o panovnici, které byla sťata hlava proto, že nedokázala zplodit mužského potomka, vzbuzuje rozruch od samého začátku natáčení.

Nyní světlo světa spatřil vůbec první trailer. A teprve poté, co lidé Jodie Turnerovou-Smithovou v roli Anny Boleynové viděli v celé kráse, se spustila opravdová bouře.

„Anna Boleynová nebyla černoška. Protože je tu od začátku do očí bijící historická nepřesnost, lemovaná probuzeneckou kulturou, dívat se na to nebudu,“ píše jeden z diplomatičtějších diskutérů.

Další vyhlašují trojdílné minisérii bojkot a jiní se faktu, že nejznámější britskou panovnici hraje černoška, posmívají.

„Proboha proč? Je to reálná historická postava a byla bílá, ať se to někomu líbí, nebo ne. To bude Whoopi Goldbergová hrát královnu v další sérii Koruny? Nebo Nicole Kidmanová bude hrát Michelle Obamovou?“ nechápe jeden z diskutujících.

„Nemůžu se dočkat, až bude Johnny Depp hrát Arethu Franklinovou,“ přidává se další s odkazem na známou černošskou zpěvačku.

Filmový štáb v čele s režisérkou Lynsey Millerovou je kritizován za tzv. „blackwashing“, slovo odvozené od „whitewashingu“, což je situace, kdy běloch hraje černošskou postavu. 

Jodie Turnerová-Smithová jako Anna Boleynová

Jenže zatímco whitewashing je ve filmovém průmyslu průšvih a aktivisté si stěžují už i na dabování černošských herců bělochy, opačně to alespoň podle režisérky problém není. Naopak.

„Jsem přesvědčena, že jsme našli tu nejlepší herečku pro tuto roli, takže si za ní stojím. Jsem velmi hrdá na to, co jsme společně vytvořili. Bude tu spousta lidí, kterým se to nebude líbit, ale mám pocit, že tu musí být pro takové věci prostor a bude spousta lidí, kteří si to zamilují. Já jsem jedním z nich,“ prohlásila Millerová.

Seriál by měl mít premiéru koncem tohoto roku, datum zatím stanoveno nebylo.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:16 pátek 6. srpna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 474
  • 56
  • 32
  • 9
  • 8
  • 5