Volební výprask Merkelové: Angela se nezvládla změnit, Němci ano!

Před rokem zazněla z úst Angely Merkelové poprvé věta "Zvládneme to!", kterou nejmocnější žena Evropy reagovala na nebývalý příliv migrantů do Německa. Po roce sklízí kancléřka hněv voličské základny a německý tisk píše o katastrofálním výsledku Křesťanskodemokratické unie (CDU) v zemských volbách jako o šoku nebo dokonce masakru motorovou pilou.

V politické bouři minulého roku působila Angela Merkelová vždy jako „pevná skála“, o kterou se každá vlna rozbije, napsal v komentáři Die Welt. Právě proto ji Němci měli rádi.
Byla to kontrola a vyváženost.

Ze sepjatých rukou, typické pózy Merkelové, se místo symbolu koncentrace a hloubavosti stal symbol odtržení od reality a tvrdohlavosti.

Ani po roce kancléřka svůj postoj nezměnila.

Jejich země i sami občané se ale změnili. A své kdysi milované kancléřce poslali v nedělních zemských volbách jasný vzkaz.

V Meklenbursku-Předním Pomořansku zvítězila sociální demokracie (SPD), která podle konečných výsledků obdržela 30,6 procenta hlasů.

Druhá skončila protiimigrantská Alternativa pro Německo (AfD) s 20,8 procenta hlasů a předběhla tak o téměř dvě procenta Křesťanskodemokratickou unii (CDU) kancléřky Angely Merkelové, která tak tvrdě platí za své loňské pozvání uprchlíků do Německa.

Paradoxem je, že tato nejchudší spolková země je přitom baštou Merkelovců a sama kancléřka, která za ni od roku 1990 kandiduje do Spolkového sněmu, se zde těšila dlouholeté oblibě.

Po fiasku se od Merkelové odvrací i německý tisk a předhání se v křiklavých titulcích: Merkelové masakr motorovou pilou nebo Levice vyřízla CDU celé kusy masa, jak píše deník Süddeutsche Zeitung.

Němci jsou vyčerpaní

Dnes již slavné větě „Zvládneme to!“, po které následovalo 4. září rozhodnutí umožnit uprchlíkům, kteří uvízli v Maďarsku, cestu přes Rakousko do Německa, neštěkne v Německu ani pes. Okamžik, v němž Merkelová jako nikdy dřív ukázala svou autoritu a moc předsedkyně vlády, dnes mnozí vykládají zcela opačně: jako důkaz absolutní ztráty kontroly.

„Její popularita během léta prudce klesla - ačkoliv někteří evropští lídři i tak o takovém množství podpory sní. Pro ni ale teď vyvstává otázka čtvrtého funkčního období v příštím roce. Ta, která měla takovou jistotu, vidí, jak se pod ní houpe trůn,“ popisuje situaci po volbách francouzský deník Libération.

Neustálé opakování věty „Zvládneme to!“ způsobilo, že začala znít téměř sarkasticky.

Výsledek „vítací politiky“ Merkelové je, že Německo je podle v Evropě osamocené. Tento fakt odráží i nedávná mise německé kancléřky Angely Merkelové s cílem přesvědčit Česko a další státy v otázce přerozdělování uprchlíků, která totálně selhala.

Někde uvnitř Angela Merkelová možná stále věří, že to nakonec zvládne a migrační politika ji nezměnila.

Ale Německo se změnilo.

A znamenají německé volby něco pro ty naše, které se budou konat už v říjnu? „Pro české odpůrce imigrace je výsledek AfD povzbuzením. Ale že by si čeští voliči řekli: „AfD skoro vyhrála, takže to nejsou vyhozené hlasy“ a šli houfně volit Konvičku, Okamuru nebo Úsvit, to nelze očekávat. Navíc CDU sice byla až třetí, ale oproti minulým volbám ztratila jen 4 %. Prohra je to tak spíše symbolická, byť o to symboličtější, že nastala v kancléřčině domácí zemi,“ řekl pro Expres politolog Matěj Trávníček.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:01 úterý 3. ledna 2017. Anketa je uzavřena.

  • 30
  • 15
  • 9
  • 8
  • 8
  • 8