„Nějakou chvíli s tím budu muset žít,“ řekla záhadně Merkelová o třesu. Jinak mlží

Je zřejmě nejmocnější ženou světa, teď ale ona sama i její tým tak trochu selhávají. Potřetí během tří týdnů se u Angely Merkelové objevil záhadný třes celého těla, byť se ale každý dožaduje relevantní odborné zprávy, její okolí jen dokola mlží. „Jsem v pořádku,“ je zatím to jediné, co jsme z úst německé kancléřky slyšeli. Včera ale přidala i jednu tajemnou větu. „Musím s tím ještě nějakou chvíli žít,“ prohlásila Merkelová. Co tím asi myslela?

Poprvé měla být na vině dehydratace, pak najednou stres. Příčinu třetího záchvatu třesu, který postihl Angelu Merkelovou včera, jsme se ale zatím nedozvěděli. Dokola jen slyšíme prázdnou větu, že je v pořádku. Německá kancléřka a její tým situaci nezvládají zrovna bravurně.

Vzhledem k postavení Merkelové i k tomu, že její zdravotní komplikace vypadají vážně a opakovaně se vracejí, by řešení mělo být jasné: lékařská prohlídka a jasné prohlášení, jak se věci mají. Celá situace je neustálým mlžením jen a jen horší, čehož si všímají i zahraniční média.

„Nedostatek lékařského vysvětlení není uklidňující. Angela Merkelová nechce uvést, zda svůj zdravotní stav konzultovala s lékaři. Veřejné mínění v Německu, které dosud respektovalo soukromý život kancléřky, začíná pochybovat. Ne o vůdčích schopnostem Merkelové, ale o tom, zda nebude muset předčasně opustit svůj post,“ napsal francouzský list Le Figaro.

„Politici samozřejmě mohou být nemocní, mají právo regenerovat po plnění náročných úkolů. Nemoc se však stává politickou otázkou, pokud není zaručeno, že daný politik může tyto úkoly plnit stoprocentně. (...) Merkelová by měla veřejně vystoupit a všechno vysvětlit, protože jinak ty spekulace neskončí,“ píše zase německý deník Kölner Stadt-­Anzeiger.

Angela Merkelová byla opět stižena třesem.

Merkelová se ke svému zdravotnímu stavu sice vyjádřila, jenže rozhodně ne dostatečně. Pokaždé jen zopakovala, že je v pořádku. Nyní se rozpovídala o trochu víc, příliš moudrá ale veřejnost z jejích slov není. Naopak, kancléřka na rozdíl od prvního případu, kdy tvrdila, že jí stačilo jen několik sklenic vody, aby jí bylo lépe, promluvila tak trochu záhadně.

„Zřejmě to ještě neodeznělo, už je mi ale lépe. Musím s tím ještě nějakou chvíli žít,“ prohlásila Merkelová, jako by snad očekávala, že nešlo zdaleka o poslední záchvat třesu, který ji stihl. Ostatně na dnešní setkání s dánskou premiérkou jí byla přistavena židle, aby během hymny mohla sedět.

„Jsem ale přesvědčena, že s výkonností jsem na tom dobře,“ ujistila.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:01 pátek 8. listopadu 2019. Anketa je uzavřena.

  • 34
  • 24
  • 19
  • 19
  • 17
  • 14