Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Německo a vzor? Merkelová selhává v kompenzacích i očkování, odejít může s ostudou

    Když Česko mířilo k ukončení nouzového stavu, Němci začali ohrnovat nos, mluvili o místu výskytu mutací, až nakonec uzavřeli hranice. Celá situace působí tak, že ve srovnání se sousedem koronavirovou situaci nezvládáme. Jenže i Němci se v pandemické situaci brodí jako obzvlášť hlubokým bahnem. Dosluhující kancléřka Angela Merkelová to schytává za pomalé vyplácení kompenzací či za tragickou situaci kolem očkování. Odejde po patnácti letech ve službě do důchodu se škraloupem v podobě kompletně rozvrácené země?

    Lidé na sociálních sítích se baví záběrem z německého parlamentu. 

    Angela Merkelová zasedá za pultík, jako by se nechumelilo, a teprve až po upozornění si uvědomí, že nemá nasazenou roušku, což by se hlavě státu přihodit nemělo, načež vyskočí ze židle a ochranu úst si jde hbitě nasadit.

    Celková situace v Německu ale tak úsměvná a odlehčená není. Merkelová je v posledních týdnech terčem ostré kritiky, protože zatímco první vlnu pandemie zvládla na jedničku a jako pravá lídryně, teď zemí zmítá podobné zoufalství, jaké zažíváme u nás.

    Němci prodloužili lockdown do března, lidé se proti němu ale bouří. Ekonomika je na tom mizerně, podnikatelé krachují a ke kompenzacím se dostávají těžko.

    „Například velká část listopadové pomoci byla vyplacena až začátkem ledna, což je samozřejmě pro podniky, kterým dochází hotovost, velký problém,“ nechal se v rozhovoru pro The Times slyšet Oliver Rakau, hlavní německý ekonom společnosti Oxford Economics, který Merkelovou vyzývá k okamžitému zrušení pandemických opatření.

    „Absence vyhlídek na otevření podniků je zejména ve světle nízkého pokroku v očkování frustrující,“ dodal Rakau.

    A tím se dostáváme k dalšímu důvodu, proč to Angela Merkelová schytává ze všech stran. Německá očkovací strategie absolutně selhává.

    Server Thelocal.de upozorňuje, že vakcínu dostalo pouze něco přes 4 procenta Němců v přepočtu na 100 obyvatel, během úterý se číslo začalo blížit k 5 procentům. Česko v tu chvíli bylo na 4,2 procenta. 

    Na světovou velmoc nejde o zrovna úctyhodný výkon. Oproti tomu mimořádně úspěšný Izrael měl v úterý proočkováno přes 72 procent lidí, Spojené Arabské Emiráty se blížily k 50 procentům a velmi dobře si vede i Velká Británie, která se je skoro na 24 procentech. 

    Angela Merkelová a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová

    Selhání si uvědomuje i sama Merkelová. Deutsche Welle cituje její slova o tom, že pomalé očkování je zklamáním, ale že slibuje co nejrychlejší využití aktuálně prázdných očkovacích center.

    K odporu vůči tvrdému lockdownu se pro veřejnoprávní ZDF vyjádřila dosti neurčitě.

    „Záleží na nás a na chytrém systému rozvolňování, zda se z pandemie dostaneme bez silné třetí vlny, nebo budeme příliš neopatrní a čísla možná opět porostou,“ řekla Merkelová.

    Německá média se teď ptají: Dokáže Angela patnáct let u moci završit úspěšným bojem s koronavirem, nebo si letos do důchodu odnese škraloup v podobě rostoucího počtu úmrtí?

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:43 pátek 18. června 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      36
    • Haha
      24
    • Trapas
      17
    • Sladký
      14
    • Cože
      8
    • Tvl
      8