„Zapláčou odpůrci, hlavně AfD,“ píší média o konci Merkelové. Vydrží jako kancléřka?

Angela Merkelová oznámila konec v čele Křesťanskodemokratické unie (CDU) i v dalších méně významných funkcích a německá média mají žně na několik dalších dní. Co o konci éry nejmocnější ženy světa píší? Nejvíce se teď spekuluje nad tím, zda Merkelová vydrží alespoň ve funkci kancléřky až do dalšího volebního období. A podle některých by odcházení „nenáviděné vítačky“ mělo uškodit i opozici, která teď ztrácí ideální terč!

Jedná velká éra končí. Tak prakticky všechna německá média informují o postupném odcházení Angely Merkelové z politického života. Kancléřka po debaklu v zemských volbách ohlásila konec v čele CDU i v několika dalších, méně důležitých funkcích.

Od německého tisku si možná nejvlivnější žena světa vysloužila pochvalu. Rozhodla se prý odejít ve vhodnou chvíli – ve chvíli, kdy se koalice její strany, a tím pádem i celé Německo, nachází v politické krizi. 

Merkelová sama dobře ví, že je především kvůli ne zrovna zvládnuté migrační politice postavou budící ostré vášně. Nesnaží se však ve svých funkcích držet za každou cenu.

„Když do toho ještě něco nepřijde, končí Merkelová své působení ve funkci jako historická postava: Nejen jako první žena v kancléřství, nejen jako věčná kancléřka formátu Helmuta Kohla, ale také jako první v řadě německých šéfů vlády, kdo se z úřadu stahuje z vlastního rozhodnutí, nikoli kvůli porážce ve volbách nebo skandálu,“ ocenil kancléřku list Kölner Stadtanzeiger.

Angela Merkelová ohlásila svoje odcházení.

Kromě samotného konce éry Angely Merkelové mají německá média společné ještě jedno téma. Tím je její úřad kancléřky Německa.

Merkelová ohlásila, že ve funkci hodlá zůstat až do roku 2021, kdy jsou na programu další řádné volby. Jenže její setrvání v čele Německa ve skutečnosti nezáleží zdaleka jen na ní. Podle serveru Spiegel Online bude klíčové především to, zda poměrně dlouhou dobu tří let přežije pranýřovaná koalice CDU/CSU a SPD.

Podle Spiegelu se jako velmi reálná jeví varianta, že se SPD od koalice odtrhne, ostatně zprvu do ní vůbec nechtěla vstupovat. V takovém případě by se mohly volby v Německu uskutečnit mnohem dříve než v roce 2021. 

Strana si ale zároveň bezpochyby dobře uvědomuje, že pokud by ji další volby zastihly v aktuálním tragickém rozpoložení, hrozil by jí naprostý debakl.

Zapláče i AfD

Německá média ovšem neopomínají ani na skutečnost, že odchod Merkelové velmi rázně ovlivní i směřování opozice.

Třeba taková krajně protiimigrační a nacionalistická Alternativa pro Německo by se měla logicky radovat, Spiegel ovšem upozorňuje, že konkrétně právě ji teď čeká hledání nového způsobu, jak přilákat voliče.

„Především FDP a AfD musí najít nové strategie. Přijdou totiž o hlavní protivnici,“ píše server.

Spiegel tím naráží na skutečnost, že Alternativa pro Německo za úspěch v nedávných volbách nikomu nevděčí víc než právě Angele Merkelové, protože svou kampaň stavěla především na odporu k ní a její „vítačské“ politice. Teď ale o svůj terč přišla a kdoví, zda dokáže alespoň zčásti tak silný magnet na voliče znovu najít.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:06 středa 27. února 2019. Anketa je uzavřena.

  • 21
  • 9
  • 7
  • 6
  • 6
  • 5