Kila navíc, žádný úsměv. Kancléřka Merkelová má do své někdejší formy hodně daleko

Jakkoliv rozdmýchávala emoce a zejména v posledních letech proti sobě štvala značnou část německé i evropské veřejnosti, vždy Angela Merkelová platila za charismatickou ženu a političku, kterou sice spousta lidí zesměšňuje na internetu, ale když na to přijde, mezi ostatními státníky budí respekt. Její ocelová forma ale začala padat dolů. Před dvěma lety ohlásila postupné odcházení z politiky. Minulý rok se začala na oficiálních akcích podivně třást, což její okolí nikdy pořádně nevysvětlilo. A v poslední době začala značně přibírat na váze.

Pád německé kancléřky z pozice nejmocnější ženy světa započal v roce 2018. Tehdy oznámila odcházení z vrcholné politiky. S funkcí šéfky skomírající CDU sekla okamžitě, v čele vlády chce zůstat do konce volebního období, tedy do příštího roku. 

Tehdy dala najevo, že už se na vrcholnou politiku zkrátka necítí. A rok nato se přidaly zdravotní problémy. Merkelovou stihlo v krátkém časovém sledu několik hrozivě vyhlížejících záchvatů, při nichž se nekontrolovatelně třásla a vypadala, že to s ní každou chvíli sekne.

A tak začala působit zase o něco slabší. Na setkání s ostatními státníky jí museli přistavovat židle, aby během hymny nemusela stát.

Okolí německé kancléřky kličkovalo, mluvilo o chvilkové slabosti, nikdy ale relevantní vysvětlení nepodalo a nevyslyšelo ani volání veřejnosti, aby ukázalo její lékařskou zprávu.

Posezení Emmanuela Macrona a Angely Merkelové

Pak se o zdravotních problémech Merkelové mluvit přestalo, za poslední dobu je ale znát, že už zkrátka není v takové formě, jako bývala kdysi. Na nejrůznějších veřejných vystoupeních působí přešlým dojmem a bez energie a především začala viditelně přibírat na váze.

To bylo znát třeba na pondělním jednání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem o fondu na obnovení ekonomik. 

Oba si dobře promluvili.

Společně si popovídali dokonce i u odpolední svačinky. Merkelová ovšem úsměvem značně šetřila a trochu to vypadalo, jako by už nejraději měla státnické povinnosti za sebou.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:30 středa 28. října 2020. Anketa je uzavřena.

  • 38
  • 37
  • 29
  • 29
  • 26
  • 25