My je nezvali, starejte se vy! Angela Merkelová dostala od Zemana lekci! Selhala, píší světová média

Mise německé kancléřky Angely Merkelové s cílem přesvědčit Česko v otázce přerozdělování uprchlíků selhala. I když se největší spojenec Merkelové premiér Bohuslav Sobotka snažil návštěvu kamuflovat jako výlet do vědecké laboratoře ČVUT, na Hradě zaznělo jasné: žádné kvóty!

Angela Merkelová a Miloš Zeman se na Hradě sešli krátce po šesté. On ji německy pozdravil, věnoval jí květinu a Osudy dobrého vojáka Švejka v němčině. Ona mu pozdrav oplatila česky. Usmívejte se, řekl prezident při potřásání rukou kancléřce, politici musí vypadat optimisticky.

Zeman a Merkelová se spolu bavili především o uprchlické krizi. „Obě strany vyjádřily zásadně odlišné názory na otázku migrace především z islámských zemí,“ napsal prezidentův mluvčí Ovčáček.

Merkelová se pozdravila i s prezidentovým mluvčím Jiřím Ovčáčkem.

Dále řekl, že Zeman zopakoval názor, který z jeho úst zazněl již v minulosti: pokud si Německo pozvalo ilegální migranty, nemůže formou uprchlických kvót přenášet odpovědnost na země, které je nepozvaly.

Po půlhodinovém rozhovoru mezi čtyřma očima se k Merkelové a Zemanovi připojili další členové delegace: vicepremiér Andrej Babiš, ministr zahraničí Lubomír Zaorálek a vicepremiér pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek.

Společnost večeřela v Lichnštejnském paláci. Kolem něj se v průběhu večera sešlo zhruba 200 demonstrantů, uvedla ČTK. Ti přišli pískotem a transparenty vyjádřit nelibost vůči kancléřce.

Tabule pro významné hosty.

K jídlu si zástupci české vlády a německá delegace dali salát z rukoly s čerstvým fíkem, kozím sýrem a červenou řepou. Jako hlavní chod kuchaři zvolili tradiční hovězí svíčkovou s karlovarským knedlíkem a na závěr ovocný salát.

„Během večeře přišla na přetřes témata jako ruské sankce či vztahy jednotlivých účastníků vůči Německu,“ řekl České televizi státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

Němci: Zklamání pro Angelu

Kancléřce Angele Merkelové se podle německých médií nepodařilo při čtvrteční návštěvě Prahy získat české politiky na svou stranu v migrační krizi.

„Zklamání pro Angelu Merkelovou: Při své návštěvě Prahy se kancléřce nepodařilo přimět Česko k tomu, aby podpořilo závazné kvóty pro rozdělování uprchlíků v EU,“ uvedl svůj článek o cestě Merkelové do Česka server Spiegel Online.

Ve stejném duchu informuje o návštěvě kancléřky i deník Die Welt. „Kancléřce Angele Merkelové se při návštěvě Prahy nepodařilo získat českou vládu pro svou uprchlickou politiku. Středolevý kabinet trvá na svém odporu vůči evropským kvótám pro přijímání žadatelů o ochranu,“ napsal list.

„Cesta kancléřky Merkelové po východních zemích EU nebude korunována úspěchem. Ve své uprchlické politice zůstává izolována,“ komentuje čtvrteční cestu Merkelové do Prahy, ale i plánované dnešní jednání se státy visegradské skupiny (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) ve Varšavě deník Schwäbische Zeitung.

Média si také všímají demonstrací proti Merkelové v Praze. Die Welt vypočítává, že odpůrci imigrace svolali celkem šest protestních shromáždění, mimo jiné i před sídlem vlády, kde kancléřka jednala s premiérem Bohuslavem Sobotkou. Všímá si také toho, že demonstranti německy volali „Merkel muss weg“ (Merkelová musí pryč).

Nejčtenější německý list Bild vyzdvihl z návštěvy Merkelové moment, kdy neznámý muž chtěl najet do kolony s kancléřkou, která mířila k úřadu vlády. List hovoří o „šokujícím momentu“, připomíná ale i vyjádření české policie, že Merkelová nebyla v ohrožení.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 9:19 sobota 24. prosince 2016. Anketa je uzavřena.

  • 325
  • 31
  • 24
  • 23
  • 20
  • 17