Zkroušená Merkelová přijela jednat o rozpočtu. Macrona líbačka s ní nevzrušila

Ve vrcholné politice už jí mnoho času nezbývá, Angela Merkelová si ale poslední měsíce v roli nejmocnější ženy světa neužívá. Strana se jí hroutí pod rukama, navíc ji v nedávné době sužovaly zdravotní problémy. Na probíhajícím summitu EU sice rozdávala polibky, pravda ovšem je, že působí dost vyčerpaně.

Lídři zemí Evropské unie se sjeli do Bruselu, aby tam projednali podobu rozpočtu pro roky 2021 až 2027. Jde o vůbec první jednání po brexitu, ostatně právě ten způsobil odliv 10 miliard eur ročně z kasy EU.

Chybět nemohla ani německá kancléřka a nejmocnější žena  světa Angela Merkelová. Hned se stala středem pozornosti objektivů, jak to už bývá zvykem.

Také ale bývá zvykem, že je Merkelová na podobných akcích ozdobou. Prezentuje se barevnými oblečky, rozdává úsměvy. 

Tentokrát se k úsměvu spíše přemáhala, vypadala unaveně a vyčerpaně. Evropským státníkům, třeba Emmanuelu Macronovi, se přesto vrhala kolem krku a pusinkovala je. 

Vznikla z toho třeba tato úsměvná fotografie.

Angela Merkelová a líbačka s Emmanuelem Macronem

Dost možná se na Merkelové podepsalo, že se jí dlouholetá strana CDU hroutí přímo pod rukama. Kancléřka za rok z vrcholné politiky odejde, už měla i vybranou nástupkyni Annegret Krampovou-Karrenbauerovou, jenže ta před několika týdny z čela strany odstoupila.

Angela Merkelová

Strana je nyní rozpolcená, budoucí lídr nejistý a preference jdou dolů.

Kromě dalších na summit dorazil také český premiér Andrej Babiš. Ten přijel s cílem vyjednat silnější financování fondů pro méně rozvinuté regiony, mezi které Česko spadá.

Angela Merkelová

Ačkoliv byl po příjezdu v dobré náladě, jednání o rozpočtu zatím nespějí ke shodě. Summit se dost možná protáhne o několik dalších dní.

„Nemám pocit, že jsme blíže řešení. Pokud rada navrhne částku, na kterou nemá peníze, protože čistí plátci nechtějí akceptovat ten koeficient, tak samozřejmě máme zásadní problém,“ uvedl po počátečních jednáních.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:00 sobota 20. června 2020. Anketa je uzavřena.

  • 48
  • 45
  • 43
  • 39
  • 39
  • 37