Odejít na vrcholu odmítl, teď Andrej Kiska opouští politiku jako ten poražený

Bývalý slovenský prezident Andrej Kiska o víkendu oznámil, že odchází z politiky. Důvodem jsou jeho dlouhotrvající zdravotní problémy se srdcem. Jeden z kdysi nejoblíbenějších slovenských politiků scénu opouští jako člověk spojený s několika kompromitujícími videi a neúspěšný lídr své strany.

Andrej Kiska se stal historicky čtvrtým slovenským prezidentem v roce 2014, kdy jej na hrad dosadili svými hlasy samotní Slováci v přímé volbě. Kiska byl tehdy jedním z nejpopulárnějších politiků v zemi, přestože často svými názory provokoval.

Otevřeně se například hlásil k tomu, že Slovensko je připraveno přijmout kvótu uprchlíků, a byl také velmi kritický vůči Rusku. Od té doby už nedokázal na své úspěchy navázat a už ani nenaváže.

„Přijetí několika stovek nebo i tisíc lidí prchajících před válkou a násilím by bylo v silách Slovenska. Nešlo by o žádné ohrožení Slovenska ani by to nemělo vliv na lepší nebo horší život lidí na Slovensku,“ reagoval v roce 2015 Kiska na takzvané uprchlické kvóty navržené Evropskou komisí.

Kisku během prezidentského mandátu rozčilovalo, že nemá příliš velkou rozhodovací pravomoc, a tak zatoužil po tom, vyzkoušet si roli premiéra.

„Třicet let po sametové revoluci je na Slovensku pocit, že nám naši zemi ukradli. Za posledních více než deset let skupina politiků, oligarchů, ale i gaunerů a zločinců začala uzurpovat moc,“ řekl v loňském roce Kiska ve svém projevu.

Kiska se rozhodl založit politickou stranu Za lidi, s kterou chtěl prorazit ve volbách a využít tak svou popularitu, na niž spoléhal.

„Směr dokážeme porazit a my ho porazíme, ale už dnes musíme ukázat našim občanům, že tvoříme stabilní a spolehlivou alternativu,“ řekl Kiska, který věřil ve dvouciferný výsledek.

Andrej Kiska po operaci opouští nemocnici.

Jenže realita byla jiná. Kiska dovedl svou stranu k výsledku 5,7 procenta, což z jeho strany udělalo nejslabšího hráče. Pouhých dvanáct mandátů je o pět méně, než má například extremista Marian Kotleba. O tom, že by mohl Kiska porazit Směr, si mohl nechat jen zdát.

Politický pád bývalé hlavy státu způsobily také kontroverzní nahrávky, na nichž Kiska řešil s podnikatelem Michalem Šuligou politickou situaci, kšeftování s pozemky a možnost výdělku. Podle Kisky šlo jen o kampaň, která jej měla poškodit. 

„Fico se bojí, Fico mě nenávidí a udělá vše pro to, aby mě pošpinil. Jsme týden před volbami a snaha o špinavou kampaň bude pokračovat,“ řekl tehdy Kiska na mimořádné tiskové konferenci.

Výsledek voleb každopádně Kisku zklamal a ihned se začalo spekulovat o tom, že už nebude mít chuť v politice pokračovat. To se nyní potvrdilo, i když hlavním důvodem má být jeho chabé zdraví.

„Moje zdraví mi nedovoluje zůstat v politice. Minulý rok operované srdce se občas bezdůvodně silně rozbuší a uklidním ho jenom léky. Arytmie se někdy nepodaří odstranit ani opakovanými zákroky,“ napsal na Facebooku Kiska, který se už v březnu rozhodl vzdát mandátu poslance. 

Místo loučení na politickém vrcholu se tak slovenský exprezident loučí jako poražený.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:30 úterý 27. října 2020. Anketa je uzavřena.

  • 24
  • 17
  • 17
  • 15
  • 15
  • 15