Babiš trvá na svém: Uprchlíky nepřijmeme, pro sirotky to platí taky

Že premiér Andrej Babiš (ANO) odmítá přijímat uprchlíky, není žádnou novinkou. Názor ale nezměnil ani v případě padesáti syrských sirotků, které navrhuje přijmout lidovecká europoslankyně Michaela Šojdrová. „Proč bychom je přijímali?“ ptá se s tím, že musíme na život připravit hlavně sirotky z Česka.

Europoslankyně tušila, že její návrh nebude mít automaticky všude zelenou a všichni pro něj s nadšením zvednou ruku. Stanovisko premiéra Andreje Babiše ji ale i přesto asi moc nepotěšilo.

„Máme sirotky i u nás, které musíme připravit na vstup do života. Něco o tom vím, protože moje nadace na to dávala peníze. Navíc Česko je solidární, od roku 2015 jsme do různých zemí kvůli migraci poslali 2,5 miliardy, pomáháme na místě v Sýrii lékaři i experty, v Česku jsme ošetřili 2500 pacientů včetně řady syrských dětí,“ uvedl premiér v rozhovoru pro deník Právo.

„Já šel do politiky hlavně proto, abych se staral o české občany. A když už jsme u těch sirotků, proč zase někdo pomíjí válku na Ukrajině? Tam nejsou? Tak proč bychom se měli starat právě o Syřany?“ ptá se.

Šojdrová ke svému návrhu uvedla, že rozumí lidem, kteří mají obavy, neboť ona je má taky. „Skupiny nezaopatřených sirotků se může bát jen hlupák nebo sobec. Vždyť je to naopak prevence jejich budoucí radikalizace. Jediné, co je zapotřebí, je politická odvaha,“ řekla se slovy, že není nutné dětem hned udělovat azyl.

Myslela to jistě dobře, nemohla předpokládat, že sirotci premiéra obměkčí. I když má děti rád, sám má čtyři, stojí si za svým a uprchlíky z kulturně a nábožensky rozdílných oblastí přijímat nechce. Má to svou logiku.

Když jednou pootevřete dveře, byť jen velmi malé a v mnoha ohledech potřebné skupině, je jen otázkou času, kdy se rozletí dokořán a navštíví vás hlavně ti, které jste vůbec nezvali.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:13 neděle 13. ledna 2019. Anketa je uzavřena.

  • 137
  • 28
  • 6
  • 6
  • 5
  • 5