Babiš ke kauze „údajný únos na Krym“: Novináři porušili zákony, syn se tam zasnoubil

V posledních dnech se na české politické scéně neřeší snad nic jiného než kauza kolem premiéra Andreje Babiše a jeho syna Andreje juniora. V neděli večer předseda vlády poskytl exkluzivní rozhovor televizi Nova, kde se k celé situaci vyjádřil.

Na úvod rozhovoru premiér Babiš pronesl pár slov směrem k demonstrantům, kteří proti němu 17. listopadu demonstrovali na několika místech v Praze.

„Velice mě to mrzí, je mi to líto, protože si myslím, že nemají pravdu, oni říkají, že jsem estébák, ale já soudy vyhrál, já s StB nespolupracoval,“ vzkázal demonstrantům Babiš, který se poté začal při rozhovoru s moderátorem Reyem Korantengem věnovat kauze ohledně údajného únosu svého syna Andreje, jehož před časem ve Švýcarsku vypátrali reportéři Jiří Kubík a Sabina Slonková ze Seznam Zpráv.

Po reportáži výše zmíněné dvojice reportérů volají někteří čeští politici po Babišově demisi. Sám premiér odstoupit nehodlá, což zopakoval opět i na Nově. „Pravda je na mé straně. Pravda musí zvítězit,“ sdělil odhodlaně.

Babiš v rozhovoru také uvedl na pravou míru určité nejasnosti. Například vyvrátil, že by se se svým synem naposledy viděl na svatbě. „Od té doby jsme se viděli několikrát,“ řekl.

Předseda vlády ve speciálním rozhovoru zavzpomínal, jak u jeho syna propukla psychická porucha zvaná schizofrenie.

„V červenci 2015 mi volala policie, že mého syna zachytili v autě v odstavném pruhu, říkal jim nějaké věci, na základě kterých ho odvezli na psychiatrii v Havlíčkově Brodě. Já ho poté dostal do Prahy,“ řekl Babiš, jenž následně promluvil o doktorce Ditě Protopopové, tedy ženě, která se starala o premiérova syna. S ním se setkala v Národním ústavu duševního zdraví a tam ji také dle svých slov poznal premiér Babiš.

„Paní Protopopová prosazuje, aby léčba neprobíhala v léčebnách, ale doma. Je to model Velké Británie,“ sdělil premiér a pokračoval tím, že promluvil o tom, co si myslí o konkrétní reportáži, v níž se objevil jeho syn Andrej a jeho první manželka Beata.

„Můj syn byl zneužitý novináři. Bylo to bez jeho vědomí i bez vědomí mé manželky. Novináři se do domu vloupali, ukradli kód, měli kameru v brýlích, neříkali pravdu a můj syn ani jeho máma nevěděli, že jsou točeni na záznam. Poté novináři lhali, že s tím souhlasili,“ řekl Babiš.

„Zneužívají mého syna, bylo to proti švýcarským zákonům. Vyvolali v něm nějakou důvěru. Když jsem se s ním setkal, tak jsem mu vysvětloval, o co jde. Zájem těchto novinářů je ale vyvolat spor mezi otcem a synem. On je přesvědčený, že na ten výlet do Ruska šel nedobrovolně, přitom si tam ve finále našel přítelkyni,“ dodal premiér, jehož se Koranteng ptal, co dělali nyní spolu o víkendu, když se viděli v Ženevě. Premiér odpověděl, že si spolu zahráli šachy, na což Koranteng reagoval otázkou, zda je Babiš mladší duševně natolik v kondici, aby mohl hrát šachy. Premiér pobaveně odpověděl, že by si měl moderátor o této nemoci něco zjistit (schizofrenie nijak neovlivňuje inteligenční schopnosti).

Moderátora Korantenga zajímalo také to, proč Andrej Babiš mladší odcestoval právě na Krym.

„Jeho ošetřovací doktorka řekla, že by bylo dobré, kdyby šel mimo Českou republiku. Jeho stav se zhoršil, protože po něm šli novináři. Na Krym odjel, protože pan Protopopov je Rus. Můj syn byl na Krymu šťastný, občas mi poslal fotografii. Našel si tam přítelkyni, ona je Ukrajinka, byl tam dobrovolně, dokonce se zasnoubili, se slečnou jsou stále spolu,“ vysvětlil moderátorovi Babiš. Může se tak nyní stát, že novináři Slonková a Kubík budou hledat přítelkyni Andreje Babiše mladšího.

Premiér ale odmítl komentovat, zda je jeho syn schopen výslechu v kauze Čapí hnízdo. „Nechci za něj mluvit,“ dodal a řekl, že nevidí problém v tom, aby jeho rodina podnikala, s nápadem na podnikatelský záměr přišla jeho starší dcera a její kamarádka, které chovají koně.

Na závěr premiér České republiky oznámil, že je připraven dokončit funkční období. „V životě jsem nepracoval tak, jako pracuji pro stát. Pracuji patnáct až osmnáct hodin denně a daří se nám,“ uvedl.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 22:31 pondělí 18. března 2019. Anketa je uzavřena.

  • 54
  • 20
  • 15
  • 14
  • 13
  • 12