Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    „Tohle jsem si nikdy nepřál. Chápu, že už toho máte plné zuby,“ vzkázal lidem premiér Babiš

    V pátek odpoledne vystoupil na mimořádné tiskové konferenci premiér Andrej Babiš společně s ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou. Premiér poprvé během druhé vlny koronavirové epidemie přiznal, že ve hře je lockdown celé republiky. Mohou za to nejen špatná čísla ohledně nového počtu nakažených, ale i špatná situace mezi zdravotníky. Za jediný den se nakazilo 85 lékařů a 200 sester. Podle ministra Prymuly je situace skutečně vážná.

    Hned na začátku tiskové konference se Andrej Babiš opřel do lidí, kteří vážnost situace znevažují, a uvedl, že až sedm procent Čechů opatření ignoruje a roušky nenosí.

    „Lidé umírají s covidem a já se ptám, jestli skutečně potřebujeme každý den slyšet poplašné zprávy, aby to lidi přesvědčilo, že mají nosit roušky a uznají, že covid-19 není výmysl. Koronavirus je skutečný,“ apeloval na Čechy premiér, jenž reagoval na data, která má k dispozici Ministerstvo zdravotnictví.

    „Naši spoluobčané jsou ohroženi na životě. (...) Chápu, že už toho mají někteří plné zuby. Že mladé nebaví sedět doma a mít jen distanční výuku. Je to otravné, zase nějaká pravidla, zase vláda otravuje. Ale my se musíme semknout,“ pokračoval v naléhavém tónu Babiš, po jehož boku stál v tu chvíli Roman Prymula

    Premiér přiznal, že opatření nakonec mohou být pro někoho likvidační, a proto je třeba solidarita nejen s nemocnými, ale i s těmi, jejichž živnost je kvůli epidemii ohrožena.

    „Vím, že jsem řekl, že situace z jara se už nebude opakovat. Ale v tuto chvíli nemohu vyloučit ani lockdown. Tohle jsem si nikdy nepřál,“ přiznal Babiš s tím, že věří, že lidé pochopí závažnost situace. Lékaři a sestry mají podle premiéra nyní výrazně horší situaci než na jaře.

    „My ten virus můžeme porazit jedině společně,“ dodal Babiš, který občany vyzval, aby byli o víkendu doma, a pokud to bude jen trochu možné, aby následující týden pracovali z domova.

    Podobně jako šéf vlády i ministr zdravotnictví poděkoval všem, kteří stojí v první linii boje s nemocí covid-19. 

    „Čeká nás nelehká doba, kdy budeme potřebovat ruku každého z vás,“ začal svou řeč Prymula.

    Andrej Babiš vystoupil na mimořádné tiskové konferenci společně s ministrem...

    Podle ministra jsou kapacity českého zdravotnictví limitovány nejen počtem lůžek, ale právě i počtem lékařů, sester a dalších zdravotníků. Aktuálně je u nás podle Prymuly 796 nemocných lékařů a počet stále roste.

    Na pomoc oslabenému zdravotnictví chce Prymula povolat i studenty zdravotnických profesí. Jako příklad uvedl 6., případně 5. ročníky vysokých škol, nebo poslední bakalářské ročníky.

    Na tiskové konferenci zaznělo i vyjádření ohledně kompenzací směřovaných těm, na něž omezení dopadnou nejvíce. „Budeme to řešit příští týden. Na rozdíl od jara budeme chtít směřovat pomoc cíleně a ne plošně,“ vysvětlil Babiš.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:20 sobota 6. února 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      310
    • Trapas
      38
    • Sladký
      23
    • Haha
      16
    • Tvl
      14
    • Cože
      12
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...