Andrej Babiš řešil se Zemanem Prymulovo odvolání. Jméno nového ministra mu ale neřekl

Premiér Andrej Babiš předložil prezidentovi Miloši Zemanovi návrh na odvolání Romana Prymuly z funkce ministra zdravotnictví. Navíc mu předložil návrh na jeho nástupce. Jméno nového kandidáta na post ministra zdravotnictví ale nesdělil. Podle jeho slov ho nezná ani Miloš Zeman, který by se s ním měl potkat v úterý. Do funkce by pak mohl být jmenován příští čtvrtek.

Obavy se nevyplnily, Miloš Zeman podle Andreje Babiše akceptoval jeho návrh o odvolání ministra zdravotnictví Romana Prymuly, který byl fotografy Blesku zachycen během noční schůzky s Jaroslavem Faltýnkem v jedné z pražských restaurací, přestože ty mají být podle vládních protiepidemických opatření zavřené.

„Předložil jsem mu návrh na odvolání pana Prymuly z funkce ministra zdravotnictví a zároveň jsem mu navrhl nového ministra zdravotnictví. Pan prezident nového kandidáta přijme v úterý. Doufám, že se mu bude líbit. Je to člověk, který má bohaté zkušenosti ve zdravotnictví. Doufám, že bych ho mohl ve čtvrtek uvést do funkce,“ sdělil Babiš během tiskové konference, která se konala bezprostředně po skončení jeho schůzky s prezidentem v Lánech.

Jméno kandidáta ale neprozradil.

„Jméno nebudu říkat, bylo by to neslušné. Nezná ho ani pan prezident. Odevzdal jsem panu prezidentovi životopis pana kandidáta a myslím si, že je to dobrý kandidát. Má mezinárodní zkušenosti. Jsem přesvědčen, že se panu prezidentovi bude líbit,“ sdělil Babiš.

Ten se podle svých slov neobává, že by Zeman odmítl Prymulu odvolat. „Podle Ústavy ČR mám právo navrhnout odvolání a pan prezident to akceptoval. Průtahy se nebudou opakovat. Pan prezident mi vyšel vstříc,“ řekl Babiš, který se znovu za Prymulovo i Faltýnkovo jednání veřejně omluvil.

„To, co se stalo, je nešťastné. Nemůžeme žádat od lidí, aby dodržovali pravidla, když je nedodržují naši kolegové. Je to absolutně nenormální situace. Omlouvám se za všechny. Doufejme, že to bude pouční pro ostatní. Řekl jsem: ‚Padni komu padni.‘ Měřím každému stejným metrem,“ řekl Babiš, který znovu poprosil veřejnost, aby se chovala zodpovědně.

„Potřebujeme se semknout, dodržovat opatření, abychom krizi zvládli. Naše vláda to bez podpory lidí nezvládne. Doufám, že si občané uvědomí vážnost situace. Je to důležité,“ dodal Babiš, který Prymulovi podle svých slov nabídl možnost působit v expertní skupině epidemiologů.

Jeho vysvětlení ho prý nepřesvědčilo, aby ho neodvolával. „Není důležité, proč tam byli. Pochybili pan Prymula i Faltýnek. Jednoho jsem odvolal a druhého vyzval k rezignaci,“ dodal premiér.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:49 sobota 20. února 2021. Anketa je uzavřena.

  • 77
  • 18
  • 16
  • 14
  • 12
  • 11