„Vyhráváme 1:0. Ale Velikonoce rozhodnou, buďte prosím doma,“ apeloval Babiš v projevu

Šíření koronaviru se podařilo zpomalit, ale rozhodně nemáme vyhráno. Ve velikonočním projevu to řekl premiér Andrej Babiš. Ocenil, jak národ krizovou situaci zvládá, nepochybně má ale právě před nastávajícími svátky starost, aby lidé nezačali opatření vlády porušovat. Apeloval proto, aby se všichni chovali zodpovědně a přizpůsobili oslavy Velikonoc stávající situaci. „Pojďme si slíbit, že ani teď během volna, i když bude hezky, nepolevíme. Buďme hrdí na to, že jdeme ve světě příkladem. Následující čtyři dny budou rozhodující,“ prohlásil.

Podruhé během několika týdnů promluvil premiér Andrej Babiš k národu. Mimořádnou situaci si žádá pandemie koronaviru.

„Letos budou Velikonoce úplně jiné. Musí být, bohužel. Chci vás požádat, abyste nám s tím pomohli,“ apeloval Babiš na občany v úderném projevu.

„Máme za sebou pět nejsložitějších týdnů v novodobé historii České republiky. Na začátku nikdo z nás nemohl očekávat, čemu budeme čelit. Jsem překvapený, ale upřímně rád tomu, jak v této kritické době čelíme epidemii společně. Jako jeden národ. Vážím si toho, jak každý pomáhá tuto situaci zvládnout,“ prohlásil také.

Babiš zdůraznil, že se sice podařilo epidemii zpomalit, ale rozhodně to neznamená, že bychom měli vyhráno.

„Hrozí, že se růst nákazy může obnovit. Děláme vše pro to, abychom našim zdravotníkům vytvořili co nejlepší podmínky pro jejich náročnou, obětavou a rizikovou práci. Podařilo se nám zpomalit šíření epidemie a zabránit okamžitému přetížení našich nemocnic. Proto nesmíme přestat. A v žádném případě polevit,“ zdůraznil.

„Omezení svobod, ke kterým byla naše vláda nucena sáhnout, bylo složitým rozhodnutím. Nikdy dřív jsem si neuměl představit, že lidem zakážeme cestovat nebo se sdružovat. Kvůli ochraně životů jsme byli nuceni sáhnout i na ta nejzákladnější práva. Naše vláda je připravena udělat maximum pro to, abychom pomohli všem živnostníkům, podnikatelům, malým a středním firmám, rodinným firmám, ale taky samoživitelkám a dalším. Zkrátka všem, kteří přišli kvůli koronaviru o příjem. Jsme na to připraveni v tuto chvíli uvolnit až tisíc miliard,“ avizoval Babiš.

Premiér se nechal slyšet, že za sebou v boji s koronavirem máme první poločas. A ten vyhráváme 1:0. Jenže se blíží Velikonoce, které rozhodnou. Apeloval proto na občany, aby je slavili i přes krásné počasí, které má panovat, doma.

„Noste roušky a dodržujte rozestupy. Chovejte se zodpovědně. Je to nesmírně důležité pro nás i pro celou zemi. Nenavštěvujte příbuzné. Nebuďte v uzavřených prostorech s mnoha lidmi. Vyvarujte se i koledy u babičky,“ řekl Babiš.

„Každé jedno porušení nás může vrátit o týdny nazpět a přinést k nám druhou vlnu epidemie a další vyčerpávající boj, který vysílí naši zemi a nás všechny. Když se nám to podaří a udržíme disciplínu, která nás dostala již tak daleko, mohou se tyto Velikonoce stát svátky naděje v našem zápasu s koronavirem. Chápu, že zvlášť pro věřící je to bolestivé,“ dodal.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 19:37 pátek 7. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 431
  • 344
  • 41
  • 40
  • 37
  • 35