Andrej Babiš: Proč jsem se změnami v EET přišel právě teď? Inspirovala mě důchodkyně z garáže

Všude teď čtu, že můj návrh vyjmout e-shopy z elektronické evidence tržeb (EET) a současně dát živnostníkům s tržbami do 250 tisíc korun ročně možnost požádat finanční úřad o schválení paušální daně, a tím je z EET vyčlenit, je chaotický a neprofesionální. Vysvětlím vám, proč to tak není!

Za prvé: vyjmutí e-shopů z EET se netýká spuštění tohoto klíčového projektu od 1. prosince, jak to stanoví zákon. E-shopy se mají do EET v největší míře zapojit až od 1. března 2017, takže tím jejich provozovatelům nevzniknou žádné náklady. Neprofesionální a chaotické by naopak bylo, kdybychom něco měnili až na poslední chvíli.

Za druhé: tuto změnu navrhuji právě kvůli e-shopům. Intenzivně jsem jednal s ředitelem Asociace pro elektronickou komerci a moji kolegové i s majiteli e-shopů a uznali jsme se, že pro e-shopy není EET nutná a finanční správa je dokáže efektivně zkontrolovat jiným způsobem.

Určitá forma EET pro ně vlastně už dávno platí: na rozdíl od hospod a restaurací v nich lidé většinou neplatí hotově, ale na účet, takže po obchodních transakcích zůstává elektronická stopa. Navíc by velká část tržeb do EET nespadla, analyticky by je tedy nešlo zpracovat.

E-shopy ale budou nadále evidovat ve dvou případech – dobírku, kterou od dopravce zinkasují hotově, nebo platbu v kamenné výdejně. A za třetí: v případě drobných živnostníků s tržbami do 250 tisíc korun ročně nejde o výjimku, ale pouze o možnost: a sice o možnost požádat finanční správu o paušální daň.

Na té se úřad s podnikatelem nemusí vždy domluvit, pokud budou mít jiný pohled na správnou výši tržeb a daně.

Pokud se však dohodnou a úřad vydá rozhodnutí o paušální dani, tento živnostník už nemusí podávat daňové přiznání, vede pouze evidenci příjmů, a hlavně finanční úřad ho nekontroluje! Tak proč mu neulevit od povinnosti evidovat? Už byl proklepnutý dostatečně, ne?

Nejde proto o žádnou automatickou výjimku, jak teď někteří lživě tvrdí. Automatické výjimky stále odmítám, protože by celý systém zničily.

Proč jsem se rozhodl k této změně?

No, vedl mě k tomu i dopis od důchodkyně z Kladna. Ta má doma v garáži obchůdek s ovocem a zeleninou, které nakupuje v supermarketu a pak je prodává důchodcům ve své čtvrti, protože mnozí z nich mají problém do supermarketu dojít.

Nevím, jak to vidí pan premiér Sobotka. Ale já si myslím, že podobní drobní živnostníci, ať už mladí, nebo staří, mají mít možnost požádat stát o paušální daň. Nejen zmíněná důchodkyně pak v takovém případě zaplatí daň dle dohody s finančním úřadem, minimálně 600 korun, a nebude už muset být v EET nebo podávat daňové přiznání na dohodnutou dobu.

No a s těmi účtenkami to je tak, že podnikatelé si mohou pořídit systém, který bude vydávat účtenky s informacemi, o jaké zboží se jedná. Nic jiného pak už není potřeba a rozhodně nemusí vydávat na jeden nákup dvě účtenky. To, že tento požadavek nevyplývá ze zákona o EET, je jasné, chtěli jsme pouze minimum informací pro analytickou činnost finanční správy.

Nikdy jsme nedeklarovali, že požadujeme údaje podle zákona o ochraně spotřebitelů, nechtěli jsme poplatníky zatěžovat. Tento požadavek ani nikdy nezazněl v rámci připomínkového řízení ze strany ministerstva průmyslu a obchodu.

Myslím, že moje návrhy jsou fér. EET je určena pro narovnání podnikatelského prostředí, kde dochází k zatajování velikosti celkových tržeb. Fér by naopak nebylo, kdybych tyto věci – tak jako většina ministrů financí přede mnou – přehlížel, nechtěl narovnat tržní prostředí a zároveň se nenechal od lidí poučit. Já totiž na rozdíl od nich neberu politiku ideologicky, ale prakticky.

I proto nebudu tyto změny předkládat ve vládě, ale budu čekat, jestli mne koaliční partneři podpoří při předkládání návrhu ve Sněmovně. Tam by je mohli společně předložit tři poslanci, jeden z každé koaliční strany.

Lidovci nejsou proti. Doufejme, že i u ČSSD zvítězí zdravý rozum. A pokud se tak nestane, předložím tyto změny sám. Chci totiž, aby EET fungovala co nejefektivněji hlavně pro podnikatele a nejen pro stát.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:20 úterý 28. března 2017. Anketa je uzavřena.

  • 42
  • 20
  • 15
  • 14
  • 13
  • 10