Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Andrej Babiš: Přestaňte lynčovat Benešovou! Co všechno vzkázal demonstrantům před Letnou?

    Andrej Babiš se před Letnou rozvášnil. A napsal demonstrantům vzkaz. | foto: Instagram

    Premiér Andrej Babiš před dnešní demonstrací na Letné, kterou organizuje spolek Milion chvilek kvůli obavám o nezávislost justice a žádá rezignaci předsedy vlády, učinil rozsáhlé prohlášení na svém Facebooku v pravidelném hlášení „Čau lidi“. Předně se tvrdě postavil za ministryni spravedlnosti Marii Benešovou, kterou organizátoři rovněž vyzývají k demisi. Ta útoky na ni označila za „lynč za bílého dne“.

    Premiéra v posledních dnech rozčilují nenávistné komentáře proti Marii Benešové, která před měsícem a půl vystřídala ve funkci Jana Kněžínka (za ANO). Babišovi vadí narážky na její údajné pletky s minulým režimem. 

    Benešová na rozdíl od jiných i jeho samotného do strany nikdy nevstoupila. 

    „Když jsem uviděl na fotkách z demonstrací plakát ‚Rudá Marie‘, uvědomil jsem si, jak strašně moc je ve vzduchu nenávisti. Před revolucí jí nabídli členství v KSČ. Dokonce dvakrát. A víte sami, že nebyla sranda říct ne. Ona ale pokaždé odmítla. Nestala se členkou strany. Nikdy. Sem si klidně doplňte ‚na rozdíl od Babiše‘,“ hájil politickou bezúhonnost své ministryně.

    Útoky na Benešovou označil za šikanu a neúctu.

    „Ale aby někdo veřejně ponižoval paní, které je 71 let a je odbornicí na právo, respektovanou jejími kolegy a celou justicí, to zažívám fakt poprvé,“ podotkl Babiš a citoval místopředsedu Ústavního soudu Jaroslav Fenyka, podle něhož je ministryně prostořeká a svérázná osobnost, ale bez strachu z jakýchkoliv tlaků a odmítající ohýbat zákon.

    Premiér tak uklidňoval veřejnost, že výměna šéfa spravedlnosti nesouvisela s kauzou Čapí hnízdo, ve které čelí spolu s rodinou žalobě. 

    „Takže prosím vás. Pokud víte o někom, kdo jde dneska na Letnou, pošlete mu článek o paní Benešové od člověka, který ji zná čtvrt století. Dávám taky do komentářů,“dodal Babiš.

    Babiš poukázal na to, že některá média neinformují o Benešové férově, a pochválil ji za to, že rekordně rychle zpracovala novelu zákona o státním zastupitelství.

    „V médiích dnes nenajdeme zmínku o tom, že se Nejvyšší státní zastupitelství pod vedením Marie Benešové ještě před vstupem České republiky do Evropské unie stalo z pověření Ministerstva spravedlnosti oficiálním centrálním partnerem Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF). Nedozvíme se ani to, že vytvořilo soustavu kontaktních bodů na všech ministerstvech a NKÚ, vybavilo je odbornými znalostmi a zavedlo vlastní, vnitrostátní a velmi účinnou metodiku vyšetřování podezřelých transakcí s evropskými prostředky. Po odvolání Marie Benešové z funkce nejvyšší státní zástupkyně v roce 2005 byl tento systém v podstatě demontován,“ opět citoval ze slov soudce Fenyka.

    Závěrem k tomuto tématu uvedl, že nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana mohl odvolat už dávno, a to každý den, co je premiérem.

    „A mohl jsem svolat i mimořádné jednání vlády. Neudělal jsem to a neudělám. Tohle ‚CO KDYŽ‘ si vy, kteří šíříte strach, už prosím strčte… za klobouk. A strčte si tam hlavně lži o paní Benešové,“ vzkázal jasně všem účastníkům protivládních demonstrací s tím, že Benešová je skvělá ženská, odbornice a „maká pro vás“.

    Klimatický armagedon

    V další části se Babiš vrátil ke čtvrtečnímu summitu Evropské unie, kde Česko – společně s Polskem a Maďarskem a Estonskem – zabránilo přijetí závěru, který měl členské země vyzvat k dosažení emisní neutrality k roku 2050. Evropská média zaujalo vyjádření premiéra, jenž ještě před začátkem summitu kritizoval ambici plánovat do roku 2050.

    Babiš tvrdí, že Evropa na rozdíl od zbytku světa znečišťuje ovzduší mnohem méně a ke snížení emisí nemá dost financí.

    „V roce 2018 vypustilo lidstvo do atmosféry 37 miliard tun emisí. Z toho Evropská unie 3,5 miliardy čili 9 procent. Zároveň jsme v EU snížili naši uhlíkovou stopu o 20 milionů tun CO2. A víte, jaké pokroky udělal zbytek světa? Úplně opačný! Ostatní státy vypustily o 1020 milionů tun CO2 víc. Takže se zhoršily 51krát víc, než jsme se my zlepšili,“ píše premiér a dodává, že s jeho názory na klima souhlasí předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

    V dalším tématu zabrousil na téma „neomezená data“ a pochválil se za rozhodnutí mobilního operátora T-Mobile nabídnout dočasně na českém trhu neomezené stahování dat. 

    „Dva ze tří operátorů se rozhodli v Česku začít poskytovat neomezená data v mobilu. Testují to u T-Mobilu a Vodafonu. Ceny letí dolů, protože vytváříme legislativní, regulační i mediální tlak. Na to trh přirozeně reaguje a otázka byla pouze, kdo zahájí snižování cen první. Jasně, jako vláda nemáme vliv na výši cenových úlev ani na jednotlivé nabídky operátorů, ale trh se hýbe hlavně proto, že proti operátorům poprvé stojí stát jako tvrdý vyjednavač,“ uvedl s tím, že boj proti vysokým cenám za mobilní data v Česku bere jako osobní prioritu.

    Závěrem vychválil armádní akci Den pozemního vojska Bahna 2019, kde se potkal s řadou lidí, kteří mu vyjadřovali podporu a fotili se s ním, což premiér dokumentuje ve svém příspěvku. 

    Prý na něj nikdo nekřičel. 

    „Odpoledne jsem se přesunul do Roudnice nad Labem na 15. ročník Memorial Air Show. Byl jsem za tyhle akce strašně rád, protože jsem tam potkal lidi, kteří mi vyjadřovali podporu, užil jsem si i kapelu Mandrage, hráli samozřejmě písničku Motýli, já tam slyším ‚Motýle‘. Takže sorry jako,“ dodal.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:34 pondělí 21. října 2019. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      202
    • Super
      152
    • Cože
      26
    • Sladký
      26
    • Tvl
      25
    • Haha
      23