Andrej Babiš: Opozice vidí velezradu za každým rohem, EU by měla vracet peníze nám

Premiér Andrej Babiš (ANO) odmítá jakékoliv tvrzení, že by byl ve střetu zájmů. Na svém si trvá i po závěrečném auditu Evropské komise, která ho obvinila z neoprávněného čerpání dotací. Vidí za tím jenom snahu zdiskreditovat jeho jméno a vše připisuje „bonzování“ opozice a útokům na svou osobu. Už je z toho unavený. Co ještě prozradil v rozhovoru pro server Novinky.cz?

Premiér Andrej Babiš si nic nedělá z toho, že ho chce opět opozice sesadit, zničit a možná i zadupat do země. Teď se koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) rozhodla sbírat podpisy pro vyslovení nedůvěry vládě. 

„Abych řekl pravdu, moc to nesleduji. Beru to jako opoziční folklor. Každý ví, že to jsou manévry pro televizní kamery, já to neberu příliš vážně. Soustředím se na očkování, návrat dětí do škol, postupné rozvolňování a návrat k normálnímu životu,“ rozpovídal se premiér. 

Nechápe ani to, proč ho neustále opoziční politici obviňují kvůli střetu zájmů, když vyhověl českým zákonům a svou firmu vložil do svěřeneckých fondů. I audit z Evropské komise považuje za účelový, aby ho svrhl z čela vlády.

„Pokud jde o střet zájmů, ty lži se vracejí ve vlnách. Tato už je pátá nebo šestá. A výsledek je stále stejný. ČR žádné peníze vracet nebude. To celé vzniká kvůli odborníkovi na udávání Wagenknechtovi, který českou kasu připravil o 800 milionů a který skrze své známé a stranické příznivce manipuluje audity v Evropské komisi,“ nechápe Babiš, že pirátské politiky stále baví proti němu dělat štvavou kampaň. 

Žádné peníze vracet nehodlá, protože nemá důvod, když splnil všechny předpoklady k čerpání dotací.

„Opakuji, zachoval jsem se přesně podle českého zákona o střetu zájmů, který Bohuslav Sobotka s Miroslavem Kalouskem narychlo spíchli v roce 2017, kdy byly volby, když jim nevyšla jejich bouda s korunovými dluhopisy, se kterými navíc přišel Kalousek a Sobotka pro ně hlasoval. Pro ČR je zásadní, že naše zákony mohou vykládat jen naše soudy. Ty nemají co interpretovat nějací auditoři z Evropské komise. A pokud to chtějí dělat, ČR nezbývá než to zažalovat u Evropského soudu,“ dodal předseda hnutí ANO.

Jak vidí kauzu Vrbětice?

Není to ani měsíc, co premiér s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD) přišli s informací, že muniční sklad v roce 2014 nechali vybuchnout ruští agenti, proto začali jednat a vyhošťovat ruské diplomaty ze země. 

Jan Hamáček s Andrejem Babišem

Proč je ale stále zpochybňováno, že to není jediná varianta příběhu, kdy při výbuchu zemřeli dva čeští občané?

„Myslím, že netvrdíme něco jiného. Pan prezident mluvil o dvou verzích. Za tu první evidentně považuje vyšetřování, že k výbuchu došlo na základě ne­opatrné manipulace s vojenským materiálem, a za tu druhou, že došlo k teroristickému útoku ruskou vojenskou rozvědkou,“ řekl Babiš s tím, že jiná verze než ta, kterou sám zveřejnil, není a nebude.

Přesto prezident Miloš Zeman při svém projevu zpochybňoval práci BIS a verzi o teroristickém útoku. Mnozí to považovali za velezradu, aby se zalíbil Rusku, ale přitom nenaštval tak úplně Čechy.

Co si o tom myslí premiér?

Andrej Babiš

„Nic takového jsem nevnímal. Prezident to komentoval svým způsobem, nevidím v tom velezradu. To zase vidí opozice, ale ta vidí velezradu za každým rohem, v tomto volebním období už pokolikáté,“ dodal s nadhledem politik.

Babiš se chce hlavně věnovat proočkovanosti obyvatel, aby se rozjely všechny služby a děti byly ve školách. Jinými útoky se zabývat nechce, protože opozice to na něj bude asi zkoušet až do té doby, co bude u moci.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:33 sobota 28. srpna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 515
  • 26
  • 24
  • 12
  • 10
  • 9