Andrej Babiš: Vakcínu Sputnik nepotřebujeme, jsme nejpromořenější národ

Premiér Andrej Babiš (ANO) v rozhovoru u Xavera Veselého přiznává, že vakcína Sputnik V je už passé a nikdo nepočítá s tím, že bychom ji někdy použili. Sám také říká, že se nám nejenže daří rychle očkovat, ale též si začínáme vytvářet kolektivní imunitu, protože jsme nejpromořenější národ na světě. Udělal by něco jinak během pandemie?

Nejvíce rozdílných názorů během očkování bezesporu vyvolala vakcína Sputnik V z Ruska. Sám Andrej Babiš přiznává, že s touto variantou už Česko stejně nepočítá.

„Už ji nepotřebujeme. Vakcín máme dost,“ rozpovídal se premiér u Xavera Veselého v jeho XTV. 

Musí se ale smát tomu, že se z Ruska začaly ozývat hlasy, že ho ovládají ze CIA, aby se zřekl jejich vakcíny. Takové drby ho opravdu pobavily.

Přiznává, že na začátku, kdy se mělo začít očkovat, byli trošku zdrženlivější. I když to politik přičítá hlavně tomu, že čekali na dodávky z EU.

„My nemohli shánět vakcíny. Domluvili jsme se, že je nakupuje společně Evropa pro nás. A je to dobře. Kdybychom každý nakupovali, jak bychom chtěli, ceny by byly astronomické. Ale Evropa byla naivní, neudělali dobře smlouvy. Výrobcům vakcín jsme dali 3,2 miliardy eur: na vývoj, na předfinancování. A ta AstraZeneca nás totálně vyšplouchla. Problém je, že Evropa nemá vlastní výrobu vakcín. V roce 1960 bylo Československo světovou velmocí ve výrobě vakcín: na dětskou obrnu třeba,“ povídal předseda vlády dál. 

Přiznal chybování vlády

Sám ví, že vláda udělala nějaké chyby, ale snažili se, co se dalo, aby celá pandemie proběhla s co nejmenším počtem obětí. Chyboval celý svět, bohužel i v Česku se něco nepovedlo.

„Ministři nerostou na stromech. A pro mě jako premiéra je velký problém, že nejsem sám ministrem. Ráno se probudím, koukám v šest, co je na sítích, a vidím na Seznam Zprávách lži o očkování. A hned píšu ministrovi: Reagujte, vždyť to je lež! Musíte to vyvrátit, ty lži musíte vyvracet. Ministerstvo musí reagovat,“ dodal Babiš. 

Andrej Babiš

Největším cílem pro brzkou budoucnost je samozřejmě všechny lidi proočkovat. 

„Pokud to všechno dodají – někteří dodavatelé nejsou úplně spolehliví – doufám, že do konce června naočkujeme až 5,7 milionu dospělých občanů. Mám z toho radost,“ uzavřel vyprávění premiér.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 22:09 neděle 29. srpna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 207
  • 77
  • 21
  • 18
  • 12
  • 10