Novoroční projev premiéra Babiše: Byli jsme před covidem a budeme i po něm

První leden nového roku 2021 byl již od dopoledne plný projevů, ale hlavní slovo měl samozřejmě premiér Andrej Babiš, jehož slova vysílala Česká televize těsně po osmé hodině večerní.

„Pandemie nám ukázala, jak jsme byli málo připraveni na zdravotní výzvy, které nám přináší globalizovaný svět, a jak jsme i přes veškeré naše moderní technologie zranitelní,“ začal premiér svůj novoroční projev a stejně jako téměř všichni politici ani on neopomněl zdůraznit, že jsme brali náš způsob života jako samozřejmý.

„Je mi to líto a omlouvám se,“ vzkázal všem, kteří museli přerušit své živnosti a podnikání, „ale zvolili jsme mezi špatným a horším. Měli jsme obrovské finanční ztráty a stamiliardové sekery mi bytostně vadí, ale s tím se vyrovnáme, protože vím, že za pár let to doženeme.“

Podle jeho slov horší jsou lidské ztráty, které jsou vyšší než během první vlny pandemie. 

„Vláda čelila obrovským problémům, udělali jsme řadu chyb, ale také jsme se z nich poučili,“ přiznal Babiš a následoval jeho výčet díků všem, kteří během koronakrize nezištně pomáhali, ať už to byli dobrovolníci, nebo lidé, kteří museli své pracovní nasazení ještě zvýšit, ale nemyslel tím pouze zdravotníky a lékaře.

Jeho ocenění se dočkala také armáda, jejíž nasazení bývalo i v Poslanecké sněmovně předmětem vášnivých debat, kdy například Jana Černochová (ODS, předsedkyně výboru pro obranu) v jednom ze svých projevů poslancům vyčetla, že s armádou během pandemie stát zachází jako s děvečkou pro všechno.

„Nebýt našich vojáků, kteří pomáhají v nemocnici a kde se dá, epidemie by byla mnohem horší,“ poznamenal premiér.

Rodiče konečně podle jeho slov viděli, jak se děti učí a že dělat učitele není žádný med. Tento rok nám taky ukázal, že nemusíme každý den sedět v práci a že i za takové krize mohou vzniknout nové firmy. V digitalizaci jsme za pár měsíců udělali velký skok, pochvaloval si.

Závěrem apeloval na lidi, aby se snažili jeden druhému naslouchat s tím, že často se mluví o tom, jak je naše společnost rozdělená, ale podle premiéra je důležité respektování práva na vlastní názor.

„Lidé z venkova a měst, mladí a staří, ti, co pracují hlavou, a ti, kteří využívají své manuální zručnosti, názory nejde dělit, ale musí se vést dialog. Každý by měl vnímat své místo a hodnotu, sdílíme jednu vlast,“ kladl lidem na srdce.

Rok 2021 podle něj začíná neutěšeně, ale vidí záblesk naděje, kterou je vakcína. „Je to jedna z největších výzev tohoto roku, očkování je cesta k normálnímu životu, ale prosím, i nadále omezte se svými přáteli kontakt, než se proočkujeme,“ uvedl Babiš.

Byli jsme před covidem a budeme i po něm, dodal závěrem premiér.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 20:21 sobota 1. května 2021. Anketa je uzavřena.

  • 512
  • 34
  • 31
  • 24
  • 19
  • 16