Koukalová & Konečný: Zlatý nouzový stav. Teď je tu pandemický zákon a jdeme přes mrtvoly

Takhle se nás bála celá Evropa naposledy od husitů... To je takový vtip, který koluje na internetu, ale ten vtip bohužel končí. Představte si, že nemáte žádný pořádný plán, nemáte vakcínu, nemáte lék na covid-19. Ta pomalejší populace vůbec nechápe, proč by měla něco dodržovat, ta chytřejší už se na to dávno vykašlala a jen to předstírá. Do toho uděláte co? Začnete řešit rozvolňování. Tohle je v kostce situace v Česku, na niž svět hledí s úžasem. Dokonale to vystihl saský premiér větou: My jsme tady zavření a v Česku rozjeli večírek.

Minulý týden jsme tady mohli sledovat neuvěřitelný politický veletoč, kdy opozice s pomocí komunistů a SPD sestřelila nouzový stav, především podle Pirátů byla vládní opatření přehnaná, aby den nato za vládou přilezli hejtmani s žádostí o obnovení zrušeného nouzového stavu i s tím, že polovina z nich byla z opozičních stran. Babišovi se tak podařilo po půl roce vyřadit ostatní strany ze hry a řídit zemi spolu s hejtmany, protože ti další nemají žádný plán. Asi nejkurióznější byl přístup Pirátů, kteří se chlubili tím, že zrušili nouzový stav, aby pak ten nový musel podepsat i Zdeněk Hřib.

Dává vám to smysl? Ne, nevadí, ale my jedeme dál.

Pak tu máme Senát, který na rozdíl od Poslanecké sněmovny má volební rok už za sebou, tudíž by jako druhá ústavní komora mohl do celé věci vnést trochu rozumu. To by v něm ale nesměl být v čele Miloš Vystrčil z ODS, který nám nově vyhlášený nouzový stav chce zrušit přes Ústavní soud. Za hranicemi na to koukají Němci jako vyndaní z regálu, zatímco nikdo ještě neposlal Vystrčila do nemocnice na zkušenou.

V podstatě v přímém přenosu vidíme selhání kompletně celé politické scény, ale nemyslete si, že v okolních zemích to jde hladce. Když si otevřete noviny jinde než u nás, zjistíte, že Británie se „rozchlastala“ před třemi měsíci, Johnsonovy vlasy trčely neustále hrůzou nahoru a situace se uklidnila až tehdy, kdy začaly padat tvrdé pokuty za ilegální večírky. Němci, byť působí tak, že jsou strašně ukáznění, mají stejné problémy jako my, opoziční AfD útočí na Merkelovou, a přestože mají vyšší odškodnění než u nás, lidé stejně tak ječí, že to je málo. V Izraeli nedodržuje pravidla celá ortodoxní komunita a Japonci začali očkovat o dost později než my.

Taky jsme si mysleli, že jsme po tomhle dojeli na konec, ale my jsme dojeli akorát tak k pandemickému zákonu, tedy horkou jehlou spíchnuté věci, kterou prosazovali Piráti. Představte si, že máte nouzový stav, vynásobte to pěti a to tady bude s námi navždy. Lidé si neuvědomují, že nouzový stav, byť vypadal nekonečně, měl nějaké od ... do. Pandemický zákon je ale navždy a obsahuje i věci jako omezení vašeho vlastnictví, zákaz vycházení, zákaz podnikání a vysoké pokuty nebo kdy se budete starat o děti, takový zákon tady nebyl od Němců.

Máme tisíce mrtvých a řešíme, že nemůžeme jít večer chlastat, říká k tomu například komentátor Lidových novin Petr Kamberský a my se pod to podepisujeme. Celá společnost naprosto selhává a rozhodně i má důvod to dělat. Jeden by si myslel, že po všech průserech se zakázanými schůzkami v restauracích a večírcích v hotelech přestanou elitáři u jedení i mlaskat, ale jen pár hodin poté, co Prymula chce přitvrdit na opatřeních, se objeví na VIP tribuně mezi další smetánkou, jmenovitě ředitel České televize Petr Dvořák, tenistka Petra Kvitová, Vratislav Mynář a jeho žena Alex nebo europoslanec Alexandr Vondra, zatímco fotbaloví fanoušci musí sedět doma.

Nejde o to, že oni na tribunu mohli na základě výjimky Ministerstva zdravotnictví vztahující se na utkání Evropské ligy a běžní občané jako diváci ne, ale je zcela legitimní se ptát, jestli je Roman Prymula trotl, nebo dělá trotly z nás, nebo si myslí, že my ostatní jsme trotlové. Babiš se ho po dalším excesu už definitivně zbavil, ale toto jméno by mělo zcela vymizet z veřejného prostoru.

„Ano, byl jsem s dvě hodiny starým negativním testem a respirátorem na legálním fotbalovém zápase s povolenou návštěvou diváků. Podotýkám, že jsem letos neměl žádnou dovolenou, natož zahraniční. Zdá se, že já smím být pouze doma,“ řekl Prymula agentuře ČTK.

Ano, protože i my ostatní taky smíme být pouze doma!

Je načase vykopnout tohoto člověka na Mars, rozhodně zapomenout, že tu vůbec kdy něco dělal, a hlavně se chovat tak, jako by on nikdy nešel příkladem v ničem.

Opravdu se jako národ zmítáme nad propastí, kdy největší chybou hlavně je, že jsme Češi. Jedni si chodí na fotbal, druzí berou hory útokem a Česká televize v dobách nejhorších výsledků v zemi vysílá pořad Václava Moravce s názvem Občanská neposlušnost a ptá se, co donutí lidi povstat. Přece ale tohle všechno neděláte pro Babiše nebo proti němu, ne? Přece to děláte jen sami pro sebe. Zatím o nás nikde nic nepíšou, tedy kromě vyvalených Němců, kteří nás nepouštějí přes hranice, ale představte si, že by třeba britská královna řekla, že nikdo nemá jezdit do Česka, jak byste se cítili?

Těžko se tomu dá uvěřit, ale Andrej Babiš vypadal, že s koncem nouzového stavu končí i on. Ale díky hejtmanům, kteří si bez nouzového stavu nevěděli rady, a díky pandemickému zákonu, jejž si vydupala opozice a který se od nouzového stavu zase nijak dramaticky neliší, tedy kromě toho, že to už je pevný zákon, to zase vypadá tak, že je zpátky na koni.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 6:54 sobota 19. června 2021. Anketa je uzavřena.

  • 313
  • 49
  • 23
  • 17
  • 16
  • 10