Nedělní hlášení Andreje Babiše: Našli jsme cestu, jak podpořit hospodské díky dani na pivo

Andrej Babiš | foto: Expres

Čau lidi, když někdo řekne, že děláme bordel v pivu, místo aby nás pochválil, mě to tedy štve. Teď to napsal Blesk.

Jak víte, úplně jsem žasl, co z toho média udělala za bramboračku. Jediné, co je na tom fajn, je, že se náš národ zase dokázal pobavit. To mě potěšilo. 

Když jsme zaváděli EET, prochodil jsem celý venkov, osobně se bavil se spoustou hospodských a před celým národem 28. 1. 2016 v pořadu Máte slovo u Míši Jílkové slíbil, že snížíme DPH na točené pivo z 21 na 10 procent.  A ten slib jsem splnil.

Všichni ti hospodští, kteří nevařili a jen čepovali pivo, si mi stěžovali, že si kvůli EET musí kupovat pokladny a budou mít vícenáklady, tak jsme jim chtěli vylepšit hospodaření a EET kompenzovat. Protože víme, že nemůžou těžit z našeho snížení DPH na stravování z 21 na 15 procent a od 1. 5. 2020 dokonce na 10 procent. A vidíte, teď mají DPH na to, co je nejvíc živí, nižší o víc než polovinu.

Kdo prodává půllitr točeného piva za 35 korun, teď díky nám vydělá o 3,85 koruny víc. Aniž by pro to musel cokoli udělat. A ten, kdo točené pivo prodává třeba za 45 korun, vydělá dokonce o 4,95 koruny víc. A určitě znáte restaurace, kde je pivo podstatně dražší. Tyhle peníze jdou hospodskému rovnou do kapsy. Je jen na něm, jestli se o slevu podělí se svými zákazníky. Podle mě by to měly udělat hlavně restaurace, protože ty mají velkou výhodu ze snížení DPH na jídlo z 21 na 10 procent.

Naše opatření vstoupí v účinnost 1. 5. 2020 a vyzývám všechny štamgasty, ať cenu piva ve své hospodě a hlavně restauraci hlídají. Mohla by klesnout, rozhodně ale není důvod, aby stoupala. Za to, že jsme hospodským zvedli marži, jsme dostali velkou pochvalu od Asociace hotelů a restaurací. 

Co se ale objevilo na prvních třech stranách Blesku? Že akorát děláme bordel. Jen proto, že nějaký blb si udělal idiotskou teoretickou tabulku, kterou po něm nikdo nechtěl, dostala se do médií a tam ji začali vydávat za nějaký platný dokument? Když jsem to viděl, měl jsem chuť řvát vzteky. My že děláme bordel? My, kteří jsme za posledních 6 let snížili daně lidem, firmám, živnostníkům, pracujícím rodičům a důchodcům a taky hospodským o 130 miliard korun?

Zatímco před námi vlády 2006 až 2013 zvyšovaly DPH 6x a z toho taková ODS ji zvýšila 4x. V roce 2010 ještě k tomu zvýšila spotřební daň na pivo o 30 procent. Pro lidi prostě ODS neudělala nic. Schválně se podívejte, jak daně zvyšovala.

My jsme úplně první vláda, která snížila DPH na točené pivo. A k tomu jsme snížili daně na spoustu jiných věcí. V roce 2015 jsme zavedli druhou sníženou sazbu místo 15 na 10 procent na knihy, léky, kojeneckou výživu a potraviny pro celiaky. Roku 2016 jsme snížili z 21 na 15 procent stravovací služby. V roce 2017 jsme snížili z 15 na 10 procent noviny a časopisy. Roku 2019 jsme přesunuli hromadnou přepravu osob z 15 do 10 procent. V roce 2020 jsme přesunuli dodávky tepla z 15 do 10 procent a od 1. 5. 2020 jsme přesunuli do 10 procent stravovací služby, nealko, točené pivo v restauracích, vodné a stočné, kadeřnice a holiče, drobné opravy, e-knihy, domácí péči…

Opakuju, žádný bordel se nechystá. Vy, co chodíte na pivo nebo si ho kupujete domů, neřešíte nic. Nemusíte spekulovat jak a kdy si pivo dát, abyste ho neměli dražší. Neřeší to logicky ani hospodský, který není plátce DPH. Při snižování DPH na točené pivo jsme mysleli hlavně na malé hospůdky na vesnici odvádějící DPH, kde se nevaří a k pivu se nabízí jen hermelín nebo utopenec.

A za to jsme dostali co?
 
Prý se snížení netýká veškerého piva všech provozovnách za všech situací. Ano, netýká. Protože nemůže! Vsuvka, samozřejmě se to netýká těch hospod, které neplatí DPH, to je snad jasné, když jde o slevu na DPH.

Ale k věci.

Zaprvé nevím, proč bychom měli snižovat DPH na pivo v regálech obchodních řetězců. Určitě by nezlevnilo, ani by nám to směrnice Evropské unie nedovolila. Takže tam zůstává 21 procent DPH. 

Jsme součástí Evropské unie a ta má nějaký Soudní dvůr EU, který určuje, jak a na co můžeme s DPH hýbat. Podle jeho směrnice je jasně dané, že snížit DPH na alkohol můžeme jenom ve stravovacích službách. My jsme se rozhodli speciálně podpořit točené pivo. Směrnice taky definuje, co to „stravovací služba“ znamená. Že má nějaké zázemí, obsluhu, hygienu. A taky to, že stravování se odehrává uvnitř hospody a pivo „stravujete“, jen když si ho necháte načepovat a vypijete ho u stolu. Evropská legislativa. Co dodat. 

Už je snad z toho jasné, že odnesené pivo z hospody nebo pivo načepované na stánku není stravování. Proto když si pivo koupíte v lahvi v hospodě, necháte načepovat do žejdlíku a odnesete, nebo si ho dáte na stánku, hospodský nebo stánkař odvádí 21 procent DPH jako vždycky. Když si ale sednete a normálně pivko vypijete, jak to samozřejmě dělá drtivá většina občanů, aby u piva mluvili o všem, zaplatí hospodský jen 10 procent.

Těch 10 procent DPH zaplatí, i když to pivo, které u něj pijete, je nealkoholické. V tu chvíli je součást stravování, stejně jako je alkoholické pivo, limonáda, jídlo. Protože je ale nealko pivo podle Evropské unie definované jako potravina, stejně jako všechny ostatní nealkoholické nápoje, pečivo, maso, zelenina, při prodeji na stánku nebo v regálech obchoďáků se na něj vztahuje DPH 15 procent. Prostě si dáte na fesťáku párek v rohlíku, pivo a zmrzlinu a z toho všeho odvádí stánkař těch stejných 15 procent. Jednoduché jako facka.

To je všechno, přátelé. Za tohle jsme si vysloužili nadávky a posměch. Za to, že jsme našli další cestičku, jak podpořit všechny hospodské a restaurace, a hlavně ty na vesnicích. Zákazník nic řešit nemusí a hospodský hned ví, jestli má dát 21 nebo 10 procent. Každý, kdo je schopný spočítat, kolik mělo osazenstvo kolem stolu piv, dokáže i tohle. Prosím, neurážejme inteligenci našich hospodských.

A odkaz na tiskovku Asociace hotelů a restaurací, kde nás za snižování DPH chválí, si přečtěte tady.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 21:09 pondělí 8. června 2020. Anketa je uzavřena.

  • 118
  • 68
  • 48
  • 46
  • 43
  • 40