Premiér oblékl frak, Monika stylovou róbu. Babišovi se účastnili uvedení japonského císaře na trůn

Akce za 3,4 miliardy, na dva tisíce státníků ze 195 zemí světa. A mezi nimi český premiér Andrej Babiš s manželkou Monikou. Právě ti se vydali až do Japonska na pompézní uvedení císaře Naruhita na trůn. Jaký zanechali dojem?

V Japonsku není větší události. Ačkoliv císař Naruhito usedl do čela asijské země už v květnu, a to poté, co jeho otec abdikoval, teprve teď došlo na jeho oficiální uvedení na trůn. Akce to byla opravdu velkolepá.

Podle propočtů vyšla ceremonie s několika různými rituálními obřady na 3,4 milionu korun (v přepočtu). Zúčastnilo se jí na dva tisíce státníků, mezi těmi nechyběl třeba ani britský princ Charles a spousta dalších. Nebo také český premiér Andrej Babiš s manželkou Monikou.

Ti do Japonska vyrazili na žádost prezidenta Miloše Zemana, který sice pozvánku obdržel sám, ale zúčastnit se události nemohl. Babiš se ještě včera stihl sejít se starostou Kjóta Daisakuem Kadokawou, také by ho mělo čekat i posezení s japonským premiérem Šinzóem Abem. 

Uvedení císaře na trůn bylo na programu dnes ráno.

„Krásné ráno vám všem. Jdeme se s Monikou podívat na uvedení na trůn japonského císaře Naruhita. Tak co myslíte?“ napsal Babiš na Facebooku, když na velkolepou akci vyráželi. 

Babišovi se zúčastnili uvedení japonského císaře na trůn.

Jestliže měli Českou republiku v první řadě reprezentovat, vedli si Babišovi dobře. Předseda vlády nasadil frak s bílou vestou a motýlkem, jeho žena zase pompézní vínovou róbu.

„Já mám frak, který mám podruhé v životě. Poprvé jsem ho měl ve vídeňské opeře a teď tady v Japonsku. Co se týče paní, Monika měla šaty bordó od Lukáše Macháčka a na večeři s císařem bílé šaty značky Brandon Maxwell,“ prozradil Babiš pro Blesk.cz

Takto Babišovi snídali v Tokiu.

Naruhito se stal už 126. císařem nejstarší vládnoucí dynastie světa. Během ceremonie se zavázal k plnění povinností jakožto symbolu státu v souladu s japonskou ústavou a k tomu, že bude vždy blízko svému lidu.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:35 středa 19. února 2020. Anketa je uzavřena.

  • 107
  • 60
  • 30
  • 27
  • 27
  • 24