Monika bez řeči. Poté padla slova omluvy celé rodině Andreje Babiše

Manželka expremiéra Andreje Babiše (67) přišla k soudu. Dorazila v doprovodu svého manžela v šedém kalhotovém kostýmu a využila svého práva nevypovídat, rovněž odmítla mluvit s novináři. Vypovídat odmítli i další na dnešní dopoledne předvolaní svědci, a to Moničin bratr Martin Herodes, expremiérova dcera z prvního manželství Adriana Bobeková (ta se nedostavila) a Luděk Kalivoda, který patřil do tehdejšího představenstva Farmy Čapí hnízdo. V pátek chce naopak na vlastní žádost přijet o případu hovořit syn bývalého předsedy vlády Andrej Babiš mladší.

Bobeková dnes na rozdíl od ostatních svědků k soudu vůbec nedorazila. Omluvila se ze zdravotních důvodů. Protože ale už v omluvence uvedla, že využije svého práva nevypovídat, soudce Jan Šott ji už předvolávat nebude. Naopak její bratr se podle předsedy trestního senátu soudu ozval a chce přijít svědčit.

Andrej Babiš mladší soudu nejprve sdělil, že je ve Švýcarsku a nepřicestuje. Soudce poté domluvil se Švýcary videokonferenci na říjen, syn bývalého premiéra ale svůj názor později změnil.

Soud tak místo svědeckými výpověďmi začal čtením jejich vyjádření v přípravném řízení. Všichni příslušníci Babišovy rodiny v něm vinu odmítli.

„Naprosto vylučuji, že by v souvislosti s nabytím podílů kdokoliv spáchal trestný čin,“ uvedla dříve Monika Babišová. Její výpověď i výpověď expremiérovy dcery na policii byla velmi stručná. Babišová, Bobeková i Herodes v minulosti vlastnili akcie firmy Farma Čapí hnízdo.

Odpoledne má v případu svědčit někdejší šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek, ve čtvrtek zahájí svědecké výpovědi bývalý středočeský hejtman Petr Bendl (ODS).

Obžaloba tvrdí, že Andrej Babiš svým vlivem a činností podvodně zajistil vytvoření podmínek k tomu, aby společnost Farma Čapí hnízdo navenek splňovala požadavky pro získání evropské dotace pro malé a střední podniky. Podle státního zástupce si byl přitom vědom toho, že společnost je propojená s firmami z jeho holdingu Agrofert.

Úspěšnou žádost o padesátimilionovou dotaci na stavbu kongresového areálu podala v únoru místopředsedkyně představenstva Farmy Čapí hnízdo Jana Nagyová. Oběma obžalovaným hrozí pět až deset let vězení.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:31 čtvrtek 12. ledna 2023. Anketa je uzavřena.

  • 28
  • 18
  • 13
  • 8
  • 6
  • 6