Babiš o záchraně Miloše Zemana: Byl na tom hodně zle, ale nemocnici odmítal. Prosil jsem Kate

Celkem měsíc a půl strávil loni prezident Miloš Zeman v Ústřední vojenské nemocnici poté, co tam byl promptně převezen z Lán s nespecifikovanými zdravotními problémy. Přesvědčit ho, že je hospitalizace nutná, byl tvrdý oříšek. V podcastu Insider na to zavzpomínal Andrej Babiš, toho času premiér a dnes uchazeč o Zemanovo místo.

Expremiér Andrej Babiš byl dalším prezidentským kandidátem, kterého si Michal Půr a Tomáš Jirsa do Insideru pozvali.

Řeč přišla na celou řadu témat, třeba i na soupeře v prezidentských volbách. Babiš ale zavzpomínal i na kritické období loňského podzimu, který prezident Miloš Zeman trávil v nemocnici, zatímco se ho někteří poslanci a senátoři v čele s šéfem Senátu Milošem Vystrčilem snažili zbavit pravomocí.

Dříve se mělo za to, že to byl právě tehdejší premiér, kdo Zemanovi přivolal záchranku. Nedlouho předtím spolu totiž poseděli v Lánech. Podle Andreje Babiše to však bylo jinak.

„Ne, to není pravda. Já jsem za ním přijel, teď nevím, kolik bylo, ale už bylo po volbách. Takže jsme spolu mluvili asi půl hodiny, nebyl na tom vůbec dobře, a myslím, že ve dvanáct přišel ředitel ÚVN a byl plánovaný jeho převoz do nemocnice. A je pravda, že já jsem za to strašně moc lobboval, protože on odmítal jít do té nemocnice,“ popsal Babiš.

Prezident Zeman na rady okolí nedával, pevně si prý stál za tím, že chce zůstat v Lánech. Andreji Babišovi tím prý s ohledem na aktuální stav dělal takové starosti, že se tehdejší premiér rozhodl zmobilizovat jeho rodinu.

„Prezident se s ředitelem Zavoralem (ředitel ÚVN, pozn. red.) v sobotu dohodl, že odjede do nemocnice až poté, co se setká s premiérem. Prezident je špatný pacient, záviselo to na něm. Přesvědčovali ho všichni včetně dcery a ženy, aby jel do nemocnice, a on do toho všem házel vidle. Opakovaně odmítl Lány opustit,“ krčí rameny Babiš.

Nakonec právě společnými silami dokázali Zemanovi domluvit, aby do nemocnice jel. A dost možná mu tím zachránili život.

„Telefonoval jsem i jeho dceři a prosil jsem ji, aby přesvědčila tatínka, že musí jít do nemocnice, nebo je fakt v ohrožení života. Nakonec ho přesvědčili, takže šel do nemocnice,“ zavzpomínal.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:00 středa 5. dubna 2023. Anketa je uzavřena.

  • 114
  • 18
  • 16
  • 9
  • 8
  • 6