Loktovačka místo stisku ruky: Babiš se v Lánech sešel se Zemanem

Od boje za delší stav nouze v Poslanecké sněmovně si dnes premiér Andrej Babiš odskočil do Lán na pravidelnou měsíční schůzku s prezidentem Zemanem. A téma večera je jasné: koronavirus a postupné uvolňování restrikcí. Babišovu vládu Zeman již několikrát podpořil a naopak kritizoval snahy co nejrychlejšího uvolňování přijatých opatření, například otevření škol.

Kromě vývoje pandemie koronaviru spolu Babiš se Zemanem řešili také rozpočet, dotace na solární panely či nákazu v domově pro seniory.

Babiš se po jednání vyjádřil také k napjatým vztahům s Ruskem. Prohlásil, že si Česko nenechá líbit, aby se cizí státy vměšovaly do jeho politiky. 

Reagoval tím na zvěsti o ruském agentovi, který má za úkol zlikvidovat starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře, pražského primátora Zdeňka Hřiba a starostu Řeporyjí Pavla Novotného. První jmenovaný řekl v úterý televizi Prima, že právě proto jeho i další dva politiky hlídá policie.

„My jsme svrchovaný stát a určitě si nenecháme líbit, aby nějaké světové velmoci nám tady nějakým způsobem ovlivňovaly naše politické záležitosti. Není možné, pokud je to pravda, aby tady nějaký cizí stát prováděl akce proti našim občanům,“ uvedl Babiš.

Premiér dodal, že se tomuto tématu se Zemanem nevěnovali. Spory s Moskvou se prý intenzivně zabývá ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Zatímco spolu oba přední politici jednali, Poslanecká sněmovna odhlasovala prodloužení nouzového stavu do 17. května. Vláda tak chtěla učinit do 25. května, opozice byla proti a požadovala pro změnu dobu v řádu dnů.

Babiš se Zemanem se tradičně každý měsíc scházejí ke společné večeři. Vzhledem k panujícím podmínkám ale tentokrát udělali výjimku, šlo pouze o formální jednání.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:36 čtvrtek 27. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 181
  • 176
  • 42
  • 40
  • 38
  • 38