Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Canc diktovaný Evropou! Invaze neziskovek do škol... Politici se hádají o Orbánův zákon

    Andrej Babiš prý nehodlá „canc“ proti Viktoru Orbánovi podepisovat. Podle Mikuláše Peksy je homofob. | foto: Profimedia.cz

    Tématem posledních dní na plénu Evropského parlamentu byl nový maďarský zákon, který zakazuje šíření materiálů zobrazujících homosexualitu či změnu pohlaví mezi osobami mladšími 18 let. Evropská komise hodlá s Orbánovou vládou vést dokonce soudní spor za porušování práv EU, pakliže sporné pasáže zákona nezruší. Osmnáct evropských lídrů podepsalo dopis na podporu LGBT komunity, český premiér se pod něj ale podepsat odmítl a označil ho za „canc“. Pirátský europoslanec Mikuláš Peksa o něm mluví jako o homofobovi.

    Piráti se do Babiše pustili už ve čtvrtek během interpelací. Poslanec Tomáš Martínek se ho ptal, proč se k výzvě na podporu LGBT komunity a zásahu do nově přijatého zákona nepřipojil.

    Babiš odpověděl nekompromisně. Dopis označil za „canc“ a zdůraznil, že Maďarsko je stejně jako Česká republika svrchovaný stát.

    Viktor Orbán s Andrejem Babišem

    „Příslušníci LGBT komunity chtějí mít nějaké právo. Ne že já podepíšu nějaký canc, který vám nadiktoval někdo z Evropy. Nevím, proč máme mluvit Maďarům do jejich zákonů,“ prohlásil Babiš.

    Dodal také, že maďarský zákon chápe. Jde prý o snahu chránit děti před neziskovkami a zajistit, že je budou vychovávat rodiče. Kromě toho se premiér pustil do Pirátů, že dostávají noty od Bruselu a chtějí rozvrátit Česko.

    „Vy chcete rozvrátit tuhle zemi. Jdete do Evropského parlamentu pro noty na rozvrácení České republiky. Vy chodíte do Bruselu a dostáváte tam noty, toto je normálně zrada,“ rozohnil se.

    Přímo v Poslanecké sněmovně se Babiš dočkal potlesku a jeho názor sdílí i někteří zástupci opozičních stran. 

    „Jednoduše řečeno, stát se chce bránit invazi neziskovek do škol, kde různí genderoví aktivisté malým dětem vyprávějí, že pohlaví je čistě věcí jejich volby. Tím do jejich hlav zasévají jen zmatek,“ míní europoslanec a signatář Charty 77 Alexandr Vondra.

    Kdo rozhodně pro Babiše pochopení nemá, to je další europoslanec a pirát Mikuláš Peksa. Ten je svým aktivismem na podporu LGBT komunity známý a nedávno s duhovou vlajkou demonstroval před maďarským velvyslanectvím v Praze.

    „Nedokážu posoudit, jestli je český premiér víc homofob, anebo má prostě strach o dotace firmy Agrofert, která v Maďarsku operuje,“ prohlásil v rozhovoru pro Radiozet.cz Peksa, kterému se maďarský zákon vůbec nelíbí.

    „Ten zákon, tak jak byl v Maďarsku přijat, směšuje dohromady věci, které spolu nesouvisejí. K zákonu přilepuje pasáže, které diskriminují sexuální menšiny. Kromě školní výuky zasahuje do audiovizuální tvorby, tedy některé filmy mají být v Maďarsku cenzurované. Tady to logicky naráží na společný evropský trh, na kterém mají právo vydavatelé své filmy uvádět, tohle ale jejich právo poškozuje,“ míní Peksa.

    Pirátský europoslanec míní, že pokud Maďaři nechtějí plnit své závazky vůči EU, pak nelze tolerovat, aby měli všechny pravomoce.

    Co na sporný maďarský zákon říkají odborníci? Ti jsou na rozdíl od politiků zdrženliví. Například podle Vladislava Chvály, známého českého sexuologa a specialisty na rodinnou terapii, má předloha určité opodstatnění, které mnozí politici přehlížejí. 

    „Dospívající děti dnes žijí pod obrovským informačním tlakem, kvůli kterému rapidně přibývá mladých lidí zmatených ohledně své sexuální identity. A určité omezení v duchu takzvaného Orbánova zákona může tento tlak zmírnit,“ řekl Chvála v rozhovoru pro Info.cz.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:14 sobota 6. listopadu 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      305
    • Trapas
      20
    • Tvl
      10
    • Sladký
      9
    • Haha
      7
    • Cože
      6