Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Komentář Andreje Babiše: Věřím, že Trump vnese do politiky selský rozum!

    Na charitu vždycky čas najde. | foto: Kalendář osobností 2017/Dalibor Konopáč

    Po osmi letech končí v USA prezidentská éra demokrata Baracka Obamy, který své prezidentské angažmá chválí. Amerika je prý na tom líp než dřív. Osm let po finanční krizi americká ekonomika roste o necelá dvě procenta HDP, přičemž lidé s průměrnými příjmy tento růst nepociťují. Nemají se prostě dobře.

    Americký prezident Barack Obama po 8 letech končí v úřadu.

    Dluh USA za jeho vlády vzrostl na neuvěřitelný 20 bilionů dolarů a skoro se zdvojnásobil, nezaměstnanost poklesla, ale lidé to nevnímají, protože se objevují zejména špatné pracovní pozice. A počet lidí, kteří čerpají potravinové lístky, narostl o víc než deset milionů.

    V Bílém domě ho teď střídá republikán Donald Trump. Mimochodem Trump bude 20. ledna inaugurován 45. prezidentem USA, přičemž je jediným prezidentem v amerických dějinách, který nikdy nezastával volený post ani nebyl generálem a je čistokrevným byznysmenem. Což je jedna z věcí, která mě s ním osobně spojuje. Trochu s nadsázkou říkám, že nás vlastně kopíruje. Přichází do vysoké politiky ze světa byznysu. Bojuje proti němu většina médií. A i on uspěl navzdory průzkumům veřejného mínění. Šel do politiky jako zcela nezávislý na strukturách a ekonomických zájmech tradičních politických stran, které si za budoucí kšefty kupují sponzoři.

    Donald Trump dnes složí přísahu a stane se americkým prezidentem.

    Trump porazil favorizovanou Hillary Clintonovou, i když dal na kampaň o půl miliardy dolarů méně než ona. Voliči mu prostě věřili a proto mu dali hlas. Říkal, co si skutečně myslí, a ne to, co se čeká, že si má myslet. Trump se stal prezidentem, přestože tradiční politici a elitářská média společně strašili lidi, jak je nebezpečný, protože je prostě jiný.

    Trumpovo zvolení a jeho ekonomický program ale nakonec pozitivně hodnotí i finanční trhy. Znovu se tak jen ukazuje, že média, politici i tzv. experti strašili lidi úplně zbytečně. Ano, Trump ve volební kampani rád přeháněl a jeho styl občas působil fakt šíleně. Někoho možná vystrašil. Jedna věc je ale volební kampaň a druhá pak samotné vládnutí.

    Ivana Trumpová (rozená Zelníčková) byla 15 let vdaná za Donalda Trumpa

    Já osobně věřím, že Trump vnese do politiky selský rozum podnikatele. Bude méně řečnit, zato více makat. A taky se bude snažit dělat co nejlepší politiku bez toho, jestli je pravicová nebo levicová. V byznysu totiž, stejně jako voliče, nikoho nezajímá pravicovost nebo levicovost, ale jen co nejlepší výsledek. O pravicovosti a levicovosti ať si v televizi mluví politologové a v novinách píší komentátoři. Lidé se chtějí mít dobře a rádi by věřili politikům, že budou bojovat za jejich zájmy.

    Podle mě Trump velmi dobře chápe, že státy mají především zájmy, nikoli přátele. V minulosti to bylo tak, že každý nový americký prezident se pokoušel nějakým způsobem urovnat vztahy s Moskvou, proto nechápu ten strach z jeho výroku ve vztahu k Rusku. Trump jde do politiky s představou, že hlavním protivníkem Spojených států je Islámský stát a že právě v této oblasti je schopen s Ruskem spolupracovat a s tím souhlasím, protože pokud nebude klid v Sýrii, tak se nikdy nezbavíme v Evropě rizika terorismu a uprchlické vlny. Mír v Sýrii bude jedině, když se Rusko, USA a EU dohodnou na řešení tamní občanské války.

    No a pro Evropu udělal něco ještě před svou inaugurací. Všem jasně řekl, že svou bezpečnost bychom si měli být schopni zajistit hlavně sami. Je pravda, že se nemůžeme neustále spoléhat na někoho jiného.

    Právě Trumpovo zvolení ukázalo, jak moc se většina lidí bojí nelegální imigrace a terorismu. Není v tom nic xenofobního ani rasistického. Prostě jen není možné otevřít hranice milionům lidí, o nichž nic nevíme a kteří na našem území pobývají nelegálně a nemají zájem o to se integrovat do společnosti. Věřím, že Trump bude pragmatickým prezidentem doma i v zahraničí. V tomto ohledu máme i malou výhodou. Jeho bývalá žena byla Češka, takže po dlouhé době zase americký prezident ví, kde leží Česká republika.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:42 sobota 20. května 2017. Anketa je uzavřena.

    • Super
      100
    • Trapas
      22
    • Haha
      16
    • Sladký
      13
    • Tvl
      13
    • Cože
      12