Andrej Babiš: Můj poslední blog jako ministra financí. Světe, div se, o rozpočtu!

Andrej Babiš | foto: Andrej Babiš, Expres.cz

Tak to je klasika. Představíte svůj návrh rozpočtu a zase to schytáte ze všech stran. Stejně jako v minulém roce, kdy naše republika skončila v žebříčku Eurostatu, kde se hodnotí výsledek rozpočtu a státního dluhu, druhá v Evropě za Lucemburskem.

Musel jsem se až smát, když jsem se včera v televizi díval na přehlídku zamračených ekonomických expertů ostatních politických stran. Jedna strana tvrdí, že byste měl víc šetřit, druhá strana tvrdí, že naopak utrácíte málo. Přidat, ubrat, tady trochu víc, tady seškrtat. No jistě. Sice se poslední tři roky snažím zlepšit kondici státních financí, ale na konci dne se prostě nezavděčíte nikomu a všichni vás zkritizují. Tradiční politické strany. Zapomínají, že k 31. 12. 2017 bude dluh nižší o 70 miliard korun, než když jsem nastupoval na Ministerstvo financí.

A to i přesto, že se snažím i veřejné peníze řídit tak, jak jsem zvyklý z byznysu. Jako rodinnou firmu. Jak jsem ostatně slíbil voličům. Jen na úrocích státního dluhu jsme díky změně chování Ministerstva financí vloni ušetřili 11,7 miliardy korun a letos ušetříme dalších 5 miliard, když jsme celkové náklady na obsluhu státního dluhu snížili ze 46,3 na 41,3 miliardy korun.

A víte, proč se nám to na Ministerstvu financí daří? Jednoduše proto, že se i ke státním prostředkům chováme tak, jako se většina lidí chová ke svým vlastním penězům: Prostě je nerozhazujeme a chováme se rozumně. Téměř 17 miliard korun jsme ušetřili i díky lepší a aktivnější práci s veřejnými penězi i vyšším výnosům z prodeje dluhopisů se záporným úrokem. I proto teď můžeme finančně podpořit některé rozumné vládní výdaje.

Například od letošního července zvýšíme o 10 procent platy příslušníků bezpečnostních sborů, zaměstnanců v kultuře, zdravotnictví, sociálních službách a nepedagogických pracovníků ve školství. Výrazný prostor pro další navyšování platů v sociálních službách je možno najít přímo v rozpočtu Ministerstva práce, stačí jen chtít a řádně čerpat nespotřebované peníze z minulých let, ty činí k 30. 4. 2017 5,755 miliardy korun.

Některé tyto profese, hlavně u sociálních služeb, mají často platy, které jsou hluboko pod průměrnými výdělky. Úspora na obsluze státního dluhu nám také umožní zavést od 1. září kariérní řád učitelů s rozpočtovaným nákladem 404 milionů korun i zvýšení ostatních tarifů všech ostatních státních zaměstnanců od 1. listopadu o 10 procent. Současně zvýšíme i zvláštní příplatky pro zdravotní sestry ve směnném provozu, a to celkem o 600 milionů korun.

To ale není vše. Ministerstvo financí zaplatilo 11. dubna 2017 splátku desetiletého dluhopisu České republiky, který stát vydal v dubnu 2007 s ročním úrokem 4 procenta. Jeho celková jmenovitá hodnota činila rekordních 90,3 miliard korun a jen roční náklady nás stály 3,6 miliardy korun. Podobně zodpovědně ale chce hnutí ANO státní finance řídit i v budoucnu. Dnes jsme předložili návrh státního rozpočtu na rok 2018 a i v něm pokračujeme v našich prioritách. Znovu plánujeme snížit deficit státního rozpočtu, a to o 10 miliard korun. Dohromady tak bude činit 50 miliard korun. Důchody, platy a peníze pro obce a města činní víc než celý deficit státního rozpočtu. 51,9 miliard. Když všichni volají po vyrovnanému rozpočtu, tak by si měli uvědomit, že to pak znamená, že nebudeme navyšovat platy a důchody. To by podle mě ale nebylo správné, protože jsou stále jedny z nejnižších v Evropě, a já jsem hlavně slíbil, že peníze, které vybereme, budeme vracet lidem.

Deficit ve výši 50 mld. je sice stále velká částka, ale pořád je to mnohem méně než za předchozích vlád. A hlavně se nám daří držet pozitivní trend neustálého snižování schodku. Uvidíte, jak naši koaliční partneři budou tlačit na jeho navýšení.

Přesto v rozpočtu plánujeme zvýšit některé výdaje, především na důchody. Je podle mě ostuda, když mnozí důchodci žijí na hranici chudoby. Chceme proto na důchody přidat 21,6 miliardy korun, což by průměrný starobní důchod zvýšilo o 501 korun měsíčně. Za pět let tak navýšíme důchody celkem o 1426 korun měsíčně. To nás stálo 55,3 miliardy za období 4 let. Myslíme ale i na rodiče, a proto navyšujeme přídavky na děti o 300 korun měsíčně a zároveň zvyšujeme odečitatelnou slevu na první dítě o 1800 korun ročně.

A plánujeme také vyšší výdaje na dávky nemocenského pojištění. Pro rok 2018 je navrhujeme ve výši 32,7 miliard korun, tedy o 19 procent víc než letos. V návrhu je zahrnuta i vyšší nemocenská při delší nemoci, otcovská poporodní péče a taky pečovatelská dovolená. Výdaje na státní sociální podporu a dávky pěstounské péče meziročně vzrostou o 4,5 miliardy korun. A podobně i platby státu za státní pojištěnce, ty plánujeme zvýšit o 3,4 miliardy korun. Vyměřovací základ pojistného na veřejné zdravotní pojištění se tak zvýší ze současných 920 korun na 969 korun.

Lepší hospodaření se státními penězi nám ale umožní přidat i na naši společnou obranu. Podle mě je naše bezpečnost čím dál tím důležitější věc, kterou musíme řešit. Ukazují to dnešní události v Manchesteru, ale i situace na Ukrajině. I z toho důvodu tahle vláda přidá Ministerstvu obrany v roce 2018 5,4 miliardy korun, aby se jeho rozpočet zvedl na 57,9 miliardy korun. Náš podíl výdajů na obranu by se tak měl v příštím roce zvýšit na 1,13 procenta HDP. A polepší si i výzkum, vývoj a inovace (o půl miliardy korun) a taky sport (doufejme, že to ČSSD nebude rozdělovat někde v pronajatém bytě), ten pro změnu o miliardu korun. A nakonec ještě jedna dobrá zpráva pro obce: Jejich podíl na celostátním hrubém výnosu DPH se zvýší z 21,4 na 23,58 procenta, čímž si polepší o 8,5 miliardy korun.

Chápu, že mnozí rádoby odborníci a opozice tohle všechno kritizuje, ale já prostě chci vrátit lidem jejich peníze zpět, které jim předchozí vlády sebraly anebo nechtěly dát. Je fakt ostuda, že naši senioři musí měsíčně vyžít s pár tisícovkami korun a mnohdy mají problém s takovými penězi vyjít, a to nemluvím o tom, že kvůli nízkým důchodům nemohou cestovat do zahraničí nebo si koupit lepší potraviny.

Je to můj poslední blog jako ministra financí, tak díky za přízeň, ozvu se vám ze svého nového působiště v centrále hnutí ANO na pražském Chodově (ten velký barák se svítícím logem ANO, bude líp). A když pojedete kolem, doufám, že se za mnou stavíte na kafe dole v naší kavárničce, co tam občas točíme ta videa.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:09 čtvrtek 21. září 2017. Anketa je uzavřena.

  • 1273
  • 80
  • 29
  • 24
  • 14
  • 13