KOMENTÁŘ: Proč by církve měly mít výjimku, když ostatní daně platí? - Andrej Babiš

Andrej Babiš komentuje, proč nepodporuje návrh církevních restitucí. | foto: Zdroj: Solidarita

Před časem jsem byl obviněn z toho, že za mou podporou zdanění církevních restitucí je možná skrytý antisemitismus. Je to nesmyl a hloupost.

Spíše jde o to, že daň z církevních restitucí by nejvíce dopadla na ty církve, kterým se vrací nejvíce majetku. No, a mezi ně bude bezpochyby patřit i katolická církev, k níž má jeden z našich koaličních partnerů celkem blízko.

Nechci do polemiky o zdanění církevních restitucí zatahovat Federaci židovských obcí, natož se vyjadřovat k antisemitismu, protože ten s tím nemá nic společného. V celé věci jde totiž jen o veřejné peníze. A také o to, že Nečasova vláda prosadila z iniciativy Miroslava Kalouska církevní restituce brutální silou v podobě, jaká je sice výhodná pro církve, nápadně nevýhodná je ale pro daňové poplatníky. Ostatně i proto s nimi nesouhlasí většina lidí.

Církvím se vrací majetek za 75 miliard korun a za nevydaný majetek jim stát vyplatí během třiceti let 59 miliard korun, navýšených navíc o inflaci.

A to není vše.

Stát bude církvím sedmnáct let přispívat i na platy pro duchovní - první tři roky 1,4 miliardy korun. Celková hodnota církevních restitucí se tak může při stabilní roční dvouprocentní inflaci (dle fiskálního výhledu z listopadu 2011) vyšplhat až na neuvěřitelných 170 miliard korun.

Naše vláda by se proto měla spíš ptát, jestli jsme tak bohatí, abychom církve mohli takto štědře odškodnit?

A že skutečně jde o nebývalou státní štědrost, kterou mohou běžní občané církvím jen závidět. A nejde jen o můj osobní dojem. I podle Českého statistického úřadu stát v případě církevních restitucí ocenil majetek, který se církvím nevydá, ale zaplatí, nápadně draze.

Podle interní zprávy ČSÚ měla být cena za metr čtvereční zemědělské půdy stanovena na zhruba 14 korun, stát ji ale ohodnotil na 44 korun.

Proč?

Podobně i lesní pozemky: metr čtvereční by měl stát deset korun, stát však velkoryse zaplatí 27 korun. Celkové náhrady za majetek církví byly prodražené o 54 miliard Kč.

Z jakého důvodu?

Snad proto, že o podivném způsobu určování ceny těchto pozemků mluvil i bývalý ministr pro místní rozvoj Jankovský nebo i bývalý ministr financí Janota? O ceně církevních restitucí jako o politickém zadání mluvil dokonce na jednání výboru poslanecké sněmovny.

Souhlasím s principem vrátit církvím konfiskovaný majetek, ale ne v podobě supertunelu, jak jej prosadili Kalousek s Nečasem. Ostatně zrušení církevních restitucí měla ve svém programu i ČSSD, byla to vlajková loď její předvolební kampaně. Kvůli dohodě s KDU-ČSL ale nemohla to, co slibovala voličům, realizovat. Když teď vidím, jakým způsobem se majetek církvím vrací, někdy tedy i neoprávněně, tak nevidím důvod náhrady nezdanit.

Proč by právě církve měly mít výjimku, když ostatní daně platí?

Právě proto se teď podporou zdanění církevních restitucí snažím tenhle tunel aspoň trochu napravit. Navrhované zdanění by daňovým poplatníkům přineslo částečnou kompenzaci cca ve výši 11 miliard za podvodně oceněný majetek. 11 miliard, které bychom mohli investovat do rozvoje dálniční sítě, do obchvatů měst a nebo na platy učitelů, hasičů a policistů.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:42 středa 7. prosince 2016. Anketa je uzavřena.

  • 112
  • 23
  • 14
  • 13
  • 13
  • 11