Andrej Babiš: Jsme skvělá země plná skvělých lidí, nenechme si to vzít

Premiér Andrej Babiš položil 17. listopadu 2019 kytici na Národní třídě v Praze při příležitosti 30. výročí sametové revoluce. | foto: ČTK

Odvaha Václava Havla za komunismu a při sametové revoluci byla obdivuhodná, řekl premiér Andrej Babiš. Ve svém emotivní projevu, který avizoval už včera po demonstraci na Letné jako překvapení, uvedl, že není pyšný na to, že byl členem KSČ.

„Dívejte se na můj zítřejší projev v Národním muzeu. Vyjádřím se v něm k našemu nejvýznamnějšímu svátku. Řeknu vše, co považuji za nutné a vhodné. Možná budete překvapeni,“ řekl Babiš již v sobotu v reakci na demonstraci spolku Milion chvilek pro demokracii na Letenské pláni.

„Pracuji a dál chci pracovat jako premiér. Měli bychom být hrdí na to, čeho jsme dosáhli a kde dnes jsme. Zažíváme nejlepší a nejsvobodnější období, které je unikátní ve stoleté historii naší země,“ uvedl v Národním muzeu ve svém projevu premiér a hodnotil i svoje členství v KSČ před rokem 1989 a poděkoval zakladatelům Občanského fóra a dalších iniciativ, lidem, kteří pracovali v disentu a exilu.

Babiš se pak spolu s premiéry Slovenska, Polska, Maďarska a s předsedou Německého spolkového směnu Wolfgangem Schäublem v Národním muzeu účastní slavnostního programu k 30. výročí sametové revoluce, prohlédne si výstavu Sametová revoluce a zúčastní se otevření multimediální expozice Momenty dějin.

Následovat bude oběd v Kramářově vile, kterého se kromě premiérů Andreje Babiše (ANO), Petera Pellegriniho, Mateusze Morawieckého a Viktora Orbána a Wolfganga Schäubleho zúčastní také předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) a ministerský předseda Saska Michael Kretschmer.

Premiéři odpoledne přeletí na Slovensko na ceremoniál u památníku Brána svobody na soutoku Dunaje a Moravy pod hradem Děvín na okraji slovenské metropole u hranic s Rakouskem. Vzpomenou tam na oběti a perzekuci těch, kteří přes přísně chráněnou hranicí utíkali.

Babiš se večer s Pellegrinim zúčastní i koncertu k připomínce 30. výročí sametové revoluce ve Slovenském národním divadle.

Národní muzeum bylo před akcí kolem dokola ohrazeno a chodci jej tak v případě potřeby museli obcházet kolem Nové budovy Národního muzea.

Babiš se k Národnímu muzeu vydal pěšky z Národní třídy, kde dnes v sedm ráno položil květinu a zapálil svíčku za skandování a pískání zhruba patnácti protestujících. Doprovodila ho většina ministrů za hnutí ANO.

Premiér Andrej Babiš položil 17. listopadu 2019 kytici na Národní třídě v Praze při příležitosti 30. výročí sametové revoluce.

Na adresu protestujících Babiš novinářům sdělil, že v StB nebyl. „Vyhrál jsem třikrát soud a znovu ho vyhraju,“ dodal. Národní třídu vnímá jako symbolické místo svobody a demokracie.

K ultimátu, které v sobotu zaznělo na demonstraci na Letné, uvedl, že nechápe, proč demonstrující chtějí jeho demisi. „Co se stane? Padne vláda, budeme mít krizi. Já to nechápu,“ řekl.

Za absurdní považuje to, že demonstrující po něm chtějí, aby vrátil Agrofert, když ho nemá.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 10:50 pondělí 16. března 2020. Anketa je uzavřena.

  • 118
  • 80
  • 41
  • 38
  • 36
  • 35