Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Poslíček Foldyna jako Babišova naděje: Poslal jsem ho do Průhonic, řekl Okamura. Bude podpora SPD?

    Matematika je vůči Andreji Babišovi neúprosná: Jestli Petru Pavlovi hodí ve druhém kole svůj hlas i podporovatelé Danuše Nerudové, Pavla Fischera a Marka Hilšera, kteří mu bezprostředně po sečtení výsledků vyjádřili podporu, bude mít generál před expremiérem vysoký náskok. A tak musí Babiš hledat nové hlasy napříč politickým spektrem. Přímo do Průhonic si zavolal Jaroslava Foldynu z SPD, jemuž návštěvu schválil sám Tomio Okamura.

    U Nerudové brát nemůže, to samé platí pro Fischera, Hilšera a také Karel Diviš vyzval svých 75 tisíc voličů, aby ve druhém kole dali hlas Pavlovi.

    Andrej Babiš příliš mnoho možností, kde hledat podporu, nemá. Tomáš Zima zatím váhá, jeho 30 tisíc voličů určitě může sehrát svou roli, jenže šéf hnutí ANO potřebuje zatraceně více. Zbývá už jen Jaroslav Bašta.

    I když zbývá... Pro Babiše dává spolupráce s SPD ve všech směrech smysl. Právě u hnutí Tomia Okamury se koncentruje nejvíce vládních odpůrců, a jelikož expremiér čím dál důrazněji akcentuje, že Petr Pavel je vládním kandidátem, je pro něj logické se na voliče „parťáků“ z opozice zaměřit.

    Babiš navíc dobře ví, že u SPD má potenciál sehnat mnohem více hlasů než čtvrt milionu, které dostal Jaroslav Bašta v prvním kole. Hnutí mělo před více než rokem ve volbách do Poslanecké sněmovny přes půl milionu voličů, Bašta ale zkrátka nedokázal všechny oslovit, mluvilo se o jeho vysokém věku a neschopnosti držet krok a smysluplně argumentovat v debatách.

    Klíčové proto pro Babiše je nepřetahovat na svou stranu jen Baštu, ale mobilizovat celou SPD. A tak oslovil její přední tváře, poslance Jaroslava Foldynu a šéfa Tomia Okamuru.

    Andrej Babiš

    Novináři si už během včerejšího sčítání hlasů všimli, že Foldyna navštívil Andreje Babiše v jeho sídle v Průhonicích. Poslanec za SPD jen stroze odpověděl, že byl šéfovi hnutí ANO pogratulovat, je ale více než jasné, že spolu řešili podporu do druhého kola.

    Sám Tomio Okamura v živém vstupu pro Českou televizi prozradil, že se jako první ozval Babiš s tím, že má pro něj vzkaz. A do Průhonic si ho jako jakýsi poslíček jel vyzvednout Jaroslav Foldyna.

    „Jaroslav Foldyna mi samozřejmě o té schůzce řekl předem. Oslovil ho Andrej Babiš, zda by se u něj mohl stavit, protože má pro mě nějaký vzkaz. Já jsem to odsouhlasil, Jaroslav Foldyna se mě ptal ještě tady ve štábu, jestli tam může jet a jestli to schvaluji. Já řekl: Jasně, jestli nám chce Andrej Babiš něco vzkázat, je to v pořádku, v politice spolu máme všichni mluvit, je to jedno, jak odlišné máme názory. Já jsem pro komunikaci, jsem profesionální politik. Jaroslav Foldyna se vrátil a hned mě informoval, co tam spolu probírali,“ uvedl Okamura.

    „Já od Andreje Babiše také dostal esemesku, ale pochopitelně nemám čas, protože jsem tady ve štábu. Proto jsem řekl Jaroslavu Foldynovi, aby tam zajel,“ dodal.

    Jaroslav Bašta, Tomio Okamura

    Podpora SPD bude pro Babiše důležitá, přesto potřebuje mnohem více vzhledem k tomu, že už jenom hlasy Danuše Nerudové a Pavla Fischera dávají dohromady přes milion.

    Podporu mu vyjádřila mezitím i Trikolóra, kterou do parlamentu volilo 150 tisíc lidí.

    „Trikolóra deklaruje, že ve druhém kole prezidentské volby nepodpoří kandidáta, který má cokoliv společného s vládní pětikoalicí. Totéž doporučuje všem svým členům a příznivcům. Když nemůžeš, co chceš, musíš chtít, co můžeš. Co z toho plyne, si jistě umí domyslet každý. Prázdná obálka ani neúčast ve druhém kole to nejsou,“ zní stanovisko hnutí.

    V neposlední řadě lze očekávat, že Andrej Babiš poprosí o výraznější podporu také dosluhujícího prezidenta Miloše Zemana.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:19 pondělí 15. května 2023. Anketa je uzavřena.

    • Super
      76
    • Trapas
      25
    • Tvl
      6
    • Cože
      5
    • Sladký
      5
    • Haha
      4