Babiš s Faltýnkem požádali o vydání. Předseda ANO se zlobí pro obvinění manželky

Poslanecká sněmovna zatím nerozhodla o vydání k trestnímu stíhání poslanců za hnutí ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka. Jde o chystané policejní obvinění o neoprávněné čerpání dotací z evropských fondů pro farmu Čapí hnízdo. V rámci jednání došlo k poměrně rozsáhlé a občas i vypjaté slovní přestřelce mezi poslanci různých stran.

Předseda hnutí ANO i předseda jeho poslaneckého klubu se nejdříve oba vyjádřili v tom smyslu, že se svým vydáním nemají problém a důvěřují v prokázání neviny. „Jsem životní optimista a věřím, že žiji v právním státě,“ uvedl Jaroslav Faltýnek. Celou žádost o vydání považuje za ušitou horkou jehlu a politicky motivovanou záležitost. Také kritizoval nekompetentnost policejního vyšetřovatele Pavla Nevtípila.

Andrej Babiš stejně jako jeho kolega považuje kauzu Čapí hnízdo za právně nezávadnou a vykonstruovanou v předvolebním období poškozující hnutí ANO, jeho samotného i jeho rodiny. Policie tvrdí, že farma Čapí hnízdo byla moje soukromá chalupa. To je naprostá lež a falešná představa,“ řekl Babiš a znovu apeloval na poslance, že si nikdo nemůže myslet, že by k dotačnímu podvodu vymýšlel tak složitý scénář.

Také od něho došlo na kritiku vyšetřovatele, především se zastával manželky Moniky, kterou chtějí policisté také vyšetřovat. „Za skandální považuji předjímání mojí manželky Moniky jako obviněné, což je naznačeno zkratkou obv. (obviněná) u jejího jména,“ zlobil se Andrej Babiš a dodal: „Moje žena za rok a půl nebyla na policii vypovídat. Akcie Čapího hnízda držela pouze několik týdnů a pak je prodala svému bratrovi. A co je na tom nelegálního? To si rodinní příslušníci nemohou prodávat akcie?“

Na obhajobu svých kolegů vystoupila celá řada poslanců ANO v čele s Radkem Vondráčkem, který vystoupil opakovaně. Naopak proti se stavěl Miroslav Kalousek či Jana Černochová. „Největší pozornost věnujete svému vlastnímu fňukání. Tak nám tady brečte, celý den. To vám bylo málo? Vždyť je to nedůstojné. Taky jsem musel do TV, když nám zavřeli Ratha. Nebylo to příjemné. Já jsem se s tím vyrovnal, tak z toho nebuďte tak úplně rozměklí,“ hřímal emotivně Lubomír Zaorálek.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:06 čtvrtek 4. ledna 2018. Anketa je uzavřena.

  • 10
  • 8
  • 8
  • 7
  • 7
  • 7