Putin, princ Charles, Babiš a uražení Poláci. V Izraeli probíhá největší akce v dějinách

Původně se počítalo s menším summitem s deseti až patnácti účastníky, nyní se hovoří o největší diplomatické události v dějinách Svaté země. V Izraeli se koná fórum k holokaustu za účasti nejmocnějších státníků celého světa. Mimo jiné setkání předcházela diplomatická roztržka mezi Ruskem a Polskem. Česko na něm reprezentuje premiér Andrej Babiš, a to z pověření prezidenta Zemana. Už včera se sešel hned s několika státníky, například se španělským králem. To nejvzácnější setkání ho ale čekalo dnes. A to s českými přeživšími holokaustu.

Představitelé zemí celého světa se sešli v Izraeli na mezinárodním fóru k holokaustu. Na něm se bude nejen ctít památka obětí nacistické diktatury, ale hlavním poselstvím má být připomínka toho, jaká zvěrstva plodí antisemitismus.

„Vzpomínáme na holokaust: Bojujeme proti antisemitismu,“ zní dokonce heslo události konané při příležitosti výročí 75 let od osvobození koncentračního tábora Osvětim.

Česko na fóru reprezentuje premiér Andrej Babiš. Jeho politickou strategií je, jak sám už několikrát uvedl, navazovat dobré vztahy se svými zahraničními protějšky. A tak se už během včerejšího večera s celou řadou státníků sešel.

Rukou si potřásl třeba se španělským králem Filipem VI., lucemburským velkovévodou Jindřichem I., bulharským prezidentem Rumenem Radevem a srbským prezidentem Aleksandarem Vučičem nebo izraelským prezidentem Reuvenem Rivlinem.

Kromě toho si ale Babiš také popovídal s odborníky, kteří mají k holokaustu i celkově antisemitismu co říct. Tím je například předseda Evropského židovského kongresu Moše Kantor nebo Jehuda Bauer, rodák z Čech a největší odborník na holokaust.

Ovšem to nejvzácnější setkání vzhledem k tématu fóra čekalo na premiéra dnes ráno. Ještě spolu s velvyslancem Česka v Izraeli Martinem Stropnickým si popovídal s českými přeživšími holokaustu Evou Morrisovou, Evou Grossmannovou a Chavou Lindenovou.

První dvě jmenované dámy se v dětství ukrývaly před nacisty a nakonec utekly právě do Izraele. Třetí se narodila přímo v koncentračním táboře Terezín a dětství prožila tam.

Uražení Poláci

Černou je kaňkou na fóru je postoj, který k němu zaujali Poláci. Tedy paradoxně země, kde koncentrační tábor Osvětim stojí.

Prezident Andrzej Duda se urazil, že nedostal prostor k vlastnímu projevu, zatímco ruský prezident Vladimir Putin v Jeruzalémě vystoupí. To se ale Polákům nelíbí, Rusko dlouhodobě kritizují za to, že falšují dějiny. A tak se Duda urazil a nepřijel.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:43 pátek 22. května 2020. Anketa je uzavřena.

  • 97
  • 79
  • 38
  • 37
  • 36
  • 36