Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Koukalová a Konečný: Co bude, až nebude Babiš, a jak to může za rok dopadnout?

    Neslušelo by to klukům spolu? | foto: Profimedia.cz

    Taky vás to napadlo? Pojďme si říct, jaké důležité věci přinesly tyhle volby, o kterých se jinde nedočtete.

    To, že je Andrej Babiš důležitější téma než covid-19, ukázaly tyhle krajské volby, kdy je úplně jedno, jestli je hnutí ANO vyhrálo těsně, nebo o celý vesmír. Všechno je to jenom o Babišovi a jediné větě, která to vystihuje: Jak ho zase porazit. Jediná správná věta by však měla být: Jak vyhrát volby a nepomáhat si k tomu slepencem ze stran o pěti lidech. Babiš vyhrál krajské volby v deseti krajích, získal sedmdesát tisíc nových hlasů a je prvním českým premiérem, který je v době své vlády též vítězem krajských voleb.

    Ale tohle si všechno škrtněte, protože Česká televize nám ve volebním studiu vysvětlila, že to je hodně, ale vlastně je to málo.

    Když jste stejně jako my sledovali víkendové volební zpravodajství, matematika a logika už neplatí, namísto toho se za fantastický výsledek vyhlašuje číslo 6,97 a ztráta 150 tisíc hlasů, kdy tuto skutečnost nezachrání ani deset Mirek Němcových. Prý tím započala nějaké změna a Piráti nemají na to sestavovat koalici. Na druhou stranu se dá výsledek ODS opravdu označit za fantastický, to když si člověk uvědomí, že se tak stalo ve světle činů Pavla Novotného, jenž rozesílá rozsudky smrti a označuje Petra Fialu za svého přítele.

    Faktem je, že blbá nálada dopadla i na lídra nejsilnější strany, místo vítěze na nás mluvil zklamaný a naštvaný člověk, který si neodpustil žalování o křivdě a jeho proslov se nesl v duchu: Vyhrál jsem, ale... Jeho voliči přišli i přes to všechno, co se tady posledního půl roku dělo, neztratil vůbec nic, ano, stojí sice proti všem a jeho koaliční potenciál se snižuje, ale od toho je lídr, aby za rok vymyslel, co s tím. Snad si za tu dobu mohl zvyknout, že média vždy tepou vládu a premiéry, takže není třeba o tom plakat v každém projevu, protože důležitější je, že jeho protivníci mají mnohem větší problém, o kterém se nemluví.

    Především velký problém má Petr Fiala.

    Ivan Bartoš mu utíká o celý stadion a upevňuje si jednoznačnou pozici nejsilnější opoziční strany, přestože místopředseda ODS Zbyněk Stanjura o tom nechce ani slyšet. My se pirátskému výsledku vůbec nedivíme, Bartoš totiž nechodí do televize s tématem Antibabiš, premiéra oslovuje slovy „pane premiére“, neklade mu řečnické otázky a čas, který má určený k diskuzi, využije k tomu, že řekne, co by on dělal jinak a co chce udělat obecně, nikoliv k tomu, co Babiš zase udělal špatně. Fialovi se tohle vytýká už od té doby, co musí čekat v opozici, a on si ne a ne říct. Takže zatímco Ivan Bartoš představuje pirátský program, Fiala se v převleku za detektiva Phila Marlowa nebo čertvíkoho vydává po jakýchsi stopách Babišova zla, prosím vás, tohle vážně ještě někoho baví? A baví to vůbec jeho samotného?

    Když Bartoš ve svém vymezeném čase mluví nikoliv o Babišovi, ale o tom, co vládě navrhli a za jakých podmínek, víte, že se díváte na politika, který chce konkrétní věc, nejede programovou nenávist, nekňourá a neřeší minulost. Přece taky nechcete mít doma chlapa, který jen leží na gauči, v ledničce má poslední dvě piva, jeho mančaft prohrává a za celou situaci může Babiš, když vedle je soused, který každou neděli chodí s kamarády kopat okresní přebor, protože si myslí, že za rok by se mohli dostat do vyšší ligy. Fialovi už tohle ale zřejmě došlo, protože si začal s miniaturními stranami.

    Jenže volič není blbec, volič dokáže poznat lídra, který umí vyhrát volby, lídra, který umí připustit porážku, a lídra, který chce sčítat cizí hlasy. 

    ODS je strana, která to takhle v minulosti nikdy nehrála, věděla, že když chce vládnout, musí vyhrát sama jako taková, protože jinak to nefunguje. 

    Politický „šeptač“ Miroslav Kalousek vymyslel bezvadnou taktiku na Babiše, a to zakládání všemožných koalicí. V krajských volbách to zafungovalo, ale pro parlamentní klání to může být krátkozraké rozhodnutí. Taková ODS pak bude štěpit volební potenciál a potáhne nahoru trpasličí strany, jež jsou na hranici zvolení. Navíc platí, že kdo chce vládnout, musí být první na pásce. 

    Fialovi by také měl někdo připomenout tu sarajevskou čtyřkoalici, ze které byla trojkoalice, pak dvojkoalice, až ty strany úplně zanikly. Říká vám třeba něco Unie svobody? Nám už taky ne, jdeme dál. 

    Ivan Bartoš to pochopil, stejně jako to pochopil Andrej Babiš před ním a Miloš Zeman dávno před nimi.

    Co bude, až nebude Babiš?

    My voliči nebudeme mít na koho nadávat a ke komu se upínat, život půjde normálně dál, nicméně tato situace je dost problematická pro současný opoziční demoblok. Co vlastně kromě Babiše nabídnou? Jak by asi fungovala spolupráce ODS a Pirátů, kteří se naprosto míjejí? Umíte si představit Bartoše jako premiéra? Pro mnoho zejména starších lidí to bude problém kvůli tomu, jak vypadá, ale umí si to představit takový Petr Fiala, který už pět let říká, že bude premiérem, pořád ale není?

    Je to možná kacířská myšlenka, ale my si myslíme, že fungující koalicí může klidně být hnutí ANO a Piráti. To, že se témata Pirátů a ANO překrývají, to se obecně ví. Mají sobě blízký program nejen v sociální tématech, Bartoš již předvedl schopnost vyjednávat, dělat politické kompromisy a dohodnout se, ale k tomu, aby to fungovalo, by musel Andrej Babiš přestat vnímat Bartoše a jeho lidi jako nějaké ajťáky z undergroundu. Neříkat jim „kluci“, ale mít je za sobě rovné partnery, stejně tak ale na druhou stranu se Piráti musí zbavit povýšeneckých moresů po vzoru Michálka a ideologických blábolů Zdeňka Hřiba, jehož vrcholem je powerpointová prezentace a kecy na Instagramu, jak změní celý svět naruby, když se zatím pod jeho vedením pouze zastavila doprava v Praze.

    Piráti by měli přijmout závazek strany, která již udává nový politický směr, Bartoš dokonce umí mluvit se Zemanem a důležité je, že o nich sám Zeman prohlásil, že jsou věrohodnou stranou, protože chtějí vyhrát sami za sebe. „Kdo jde v koalici, říká, že nevěří sám sobě,“ tvrdí prezident.

    Hnutí ANO je nová strana, Piráti jsou také nová strana, o málo si polepšila i nová SPD, o staré molochy přestal být jaksi zájem. Sedm metrů pod zem se propadla ČSSD, ODS přišla o voliče, TOP 09 přestala existovat a STAN mají možná sílu v krajích, ale ví někdo, co si myslí Vít Rakušan kromě toho, že pořád jen myslí na Babiše? My ne.

    Na položenou otázku tedy zní jednoduchá odpověď: Bude zase Babiš. I kdyby ho strany přečíslily, stejně bude vládu sestavovat vítěz, nejdřív jednou, pak možná podruhé, pak je varianta předčasných voleb, které nepřinesou nic nového, protože voliči hnutí ANO jsou tady s námi, ti nebudou sublimovat do vzduchu, také jsou tu jejich poslanci ve Sněmovně a stovky krajských zastupitelů. Není vůbec vyloučeno, že Babiš může celé této síly využít a bude zvolen prezidentem, kdy v tuto chvíli Petr Fiala dostává infarkt, protože jeho šance být premiérem tím zmizí navždy.

    Není lepší to přijmout než se před voliči snažit předstírat, že se Babiš a celá strana dají nějak vyzmizíkovat? Jeden z vás, co jste letos nevyhráli, to už pochopil.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 20:59 úterý 2. února 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      649
    • Trapas
      94
    • Tvl
      54
    • Haha
      30
    • Cože
      29
    • Sladký
      22