Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Čau lidi Andreje Babiše: Hnusná a odporná kampaň. ODS a Kalousek nesnášeli důchodce!

    Krátce o novém přírůstku do rodiny, pudlovi jménem Gigi. A pak už o tématu posledních dní, tedy o příspěvku pro důchodce. Takový je obsah dalšího hlášení premiéra Andreje Babiše. „Tady vznikla odporná, hnusná kampaň proti důchodcům, ve kterých se někdo snaží vyvolat nějaký pocit viny. Že kvůli nim jsme se zadlužili. Není to pravda. Hlavně jsme se zadlužili kvůli tradičním demokratickým stranám. Za chvíli vám ukážu konkrétní čísla. My samozřejmě říkáme, že naši důchodci si zaslouží důstojný život ve zdraví. Není to prosím vás žádné rouškovné. Nevím, co to je za nesmysl. Je to příspěvek na lepší život našich seniorů. Pět tisíc korun. Do konce roku,“ hlásí kromě dalšího Babiš.

    Co dalšího v hlášení premiéra Babiše zaznělo?

    Ukážu vám, proč mám tady grafy, a vysvětlím, proč tento rok a proč ne příští rok. Chtěl bych jenom říct, že samozřejmě naši důchodci nemají lehký život. Včera Česká televize hlásila, že se zvyšují ceny ovoce a zeleniny. A proč se zvyšují? Protože někdo po revoluci řekl, že si všechno dovezeme, takže jsme nesoběstační. A právě ovoce a zeleninu dovážíme z těch zemí, které s tím covidem měly velký problém, z jihu. 

    Chtěl bych také říct všem, kteří mi píšou, že skutečně nemám žádný vliv na ceny v maloobchodech. Takže poprvé tento rok je index spotřebního koše vyšší než index spotřeby u domácností. 

    Pokud někdo má pocit, že 15 tisíc korun, tedy průměrný důchod (jsou i důchodci, kteří mají vyšší příjem, takže je to průměr), je velká suma, je potřeba si říct, na co všechno naši důchodci dávají peníze. Například na čištění kanálků zubů 6 tisíc korun nebo na nový zub 35 tisíc. Teď jsem s nimi mluvil. Navštívil jsem x důchodců. Na brýle 7 tisíc korun, přípravek Condrosulf na klouby doplatek 400 korun. Mají velké náklady na energie. Ano, mají slevu na dopravu, kterou jsem prosadil a kterou máme v programovém prohlášení vlády. Tam ušetřili a to je dobře.

    Takže je to nechutné, co se tady vyvolalo. To je zajímavé, když jsme navyšovali rodičovský příspěvek z 220 tisíc na 300 tisíc, nikdo nekřičel, že je to korupce. To nás stojí tento rok asi 31 miliard. Když jsme zrušili daň z nabytí, to nás bude stát 14 miliard, nikdo nekřičel, že je to korupce. 

    To znamená, že všechno, co my děláme pro lidi, je korupce? Je to nesmysl, zásadně to odmítám. Nemá to nic společného s volbami, protože důchodci jsou voliči, důchodci mě volí, samozřejmě neříkám, že všichni, a samozřejmě jsou důchodci, kteří mě nemají rádi a kteří říkají, že těch 5 tisíc korun pošlou na nějaké protibabišovské záležitosti. 

    Prosím vás, pošlete to raději skutečně lidem, kteří to potřebují. Na nějakou nadaci boje proti rakovině nebo na charitu, z toho bude určitě větší užitek, za to vám skutečně děkuji.

    Uvědomme si jednu věc. Že tito důchodci od druhé světové války vybudovali naši zemi, tu infrastrukturu a průmysl. My jsme jedna z nejprůmyslovějších zemí v Evropě nebo možná na světě. A že jim máme být vděční, že se máme o ně postarat.

    Zásadně odmítám tuhle odpornou kampaň, kde se stigmatizují důchodci místo toho, aby to všichni podpořili. Protože zkrátka důchodci si zaslouží lepší život, větší životní úroveň. A když je porovnáme s tím, co je v Evropě, máme ještě co dohánět. A kdyby nebylo nás, a kdyby to bylo na ODS a TOP 09 a STAN, byli by úplně někde...

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:57 pondělí 28. prosince 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      635
    • Trapas
      187
    • Tvl
      66
    • Haha
      54
    • Sladký
      48
    • Cože
      36