Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Jak se dělá digitální země? Babiš se jel učit do Estonska a vtipkoval o rezignaci

    Andrej Babiš řešil s estonským předsedou vlády především evropský rozpočet, digitalizaci veřejné správy a spolupráci v rámci obrany. | foto: Autor: Twitter/@strakovka

    Do Estonska měl premiér Andrej Babiš namířeno už v prosinci loňského roku, ale návštěvu musel odložit kvůli tragické střelbě v ostravské nemocnici. Nyní už se Babiš setkání se svým estonským protějškem Jürim Ratasem dočkal. Největším tématem byla digitalizace veřejné správy, kde se chce Česká republika u Estonska inspirovat. V pobaltské zemi lidé mohou online nejen volit, ale například také podávat daňová přiznání. Zároveň se Babiš setkal se spoluzakladatelem firmy Bolt, která si v Česku udělala ostudu kvůli agresivnímu řidiči.

    Během své oficiální návštěvy Estonska vyslyšel Andrej Babiš volání velkého množství Čechů, kteří si přáli, aby přímo v estonské centrále firmy Bolt řešil kauzu, kterou od včerejšího dne řeší celá země. Omluvy se tedy nevidomá  Květa Šubrtová dočkala přímo od zakladatele společnosti Martina Villiga.

    Andreje Babiše do Estonska doprovodila také jeho žena Monika, kterou ovšem čekal jiný program. Navštívila Ženskou kliniku Centrální nemocnice Západního Tallinnu. Hned na úvod setkání s estonským premiérem Jürim Ratasem se Andrej Babiš omluvil, že svůj příjezd v prosinci musel zrušit a došlo na něj až dnes.

    Po vřelém přijetí už se oba politici pustili do jednání a opět došlo na téma digitalizace, kterou Estonsko zvládlo výborně, Babiš by se proto v této zemi rád inspiroval.

    Premiér se zúčastnil přednášky ohledně konceptu digitalizace, jak ji používá estonský stát v mnoha různých oblastech. Pobaltská země může jít podle Úřadu vlády ČR příkladem například v otázce digitálního propojení jednotlivých institucí a jejich údajů o občanech.

    Technologická témata pak v Tallinnu vystřídala debata o mimořádném summitu Evropské unie, kde se bude ve čtvrtek řešit rozpočet celého evropského bloku na následujících sedm let.

    Digitalizace je oblast, ve které by se podle premiéra měla Česká republika od...

    Digitalizace je oblast, ve které by se podle premiéra měla Česká republika od Estonska učit.

    Očekává se spor mezi bohatšími zeměmi a těmi méně rozvinutými, které z evropského rozpočtu získávají více peněz než země na západě či severu Evropy.

    Dobré vztahy mezi českou a estonskou vládou potvrdila už prosincová návštěva premiéra Ratase, který podpořil české letce sloužící na základně Ämari.

    Zatímco Andrej Babiš bedlivě poslouchal přednášky o digitalizaci, Monice Babišové v Tallinnu ukázali fungování jejich ženské kliniky. Při své návštěvě se podívala také do technologického centra a mluvila s matkami v porodnici.

    Monika Babišová navštívila Ženskou kliniku Centrální nemocnice Západního...

    Monika Babišová na návštěvě ženské kliniky

    Česká republika bude na oplátku i nadále podporovat společnou evropskou pozici k sankcím, které byly uvaleny na Rusko.

    Během návštěvy Estonska si premiér Babiš také vyslechl verdikt Ústavního soudu ČR, který nevyhověl návrhům prezidenta Miloše Zemana a několika poslanců na zrušení části zákona o střetu zájmů.

    Premiér si však z této varianty nic nedělal už v úterý ráno, kdy si na toto téma ještě zavtipkoval: „No tak co, odpoledne rezignuju.“

    Andrej Babiš řešil v Estonsku především evropský rozpočet, digitalizaci veřejné...

    Místo rezignace však navštívil Centrum NATO pro spolupráci v kybernetické obraně. Svou stopu v něm mají Češi poměrně výraznou, jelikož na místě pracuje hned trojice českých expertů. Ti se věnují technické infrastruktuře, mezinárodnímu právu a analýze malwaru.

    Četnost kyberútoků po celém světě každoročně stoupá a Estonsko společně s Izraelem jsou v oblasti obrany před touto hrozbou podle české vlády velmi úspěšné.

    Přestože program manželů Babišových byl povětšinou rozdílný, společně vyrazili na náměstí Svobody, kde položili kytici k Památníku války za nezávislost.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:51 středa 17. června 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      117
    • Super
      91
    • Tvl
      38
    • Cože
      36
    • Sladký
      35
    • Haha
      34
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...