Španělé, vezměte si příklad z rozdělení Československa! Andrej Babiš zhodnotil katalánský teror

Nepokoje, které právě probíhají v Katalánsku, vyvolávají negativní reakce po celém světě. Proti hrubému chování místní policie se bouří jak široká veřejnost, tak i vlivní politici. Jedním z nich je například předseda hnutí ANO a bývalý ministr financí Andrej Babiš. Co si o krveprolití v Barceloně myslí?

Nepokoje v Katalánsku odstartoval pokus katalánské vlády o uspořádání referenda o nezávislosti regionu. Španělský soud hlasování zakázal a vláda navíc na svoje vlastní lidi poslala policejní hlídky s obušky a gumovými střelami. Poraněných Katalánců je téměř devět set.

Brutální zásah policie teď řeší celá Evropa. Podle Andreje Babiše, lídra hnutí ANO, španělská vláda rozehnáním hlasujících udělala přímo zásadní chybu. 

„Střílet zakázanými gumovými projektily do vlastních občanů jen kvůli tomu, že chtěli projevit svoji občanskou vůli, je něco, co zkrátka nepatří do civilizované Evropy,“ sdělil pro Expres.cz Andrej Babiš.

Podle bývalého ministra financí měla španělská vláda nechat referendum proběhnout. „A pokud je protiústavní, tak to měla řešit až následně.“

Babiš dále uvedl, že po brutálním zásahu policie je navíc jisté, že přívrženci referenda získali na svou stranu i ty Katalánce, kteří pro nezávislost regionu původně nebyli. Podle Babiše je to tak španělská vláda, kdo tratí.

„Katalánští separatisté tak po krvavé neděli získají morální převahu a mezinárodní podporu. Španělská vláda zase přišla o důvěryhodnost. Možná odtržení prozatím zabránila, ale otázkou zůstává, na jak dlouho,“ odhaduje Babiš, podle kterého je rozdělení Československa dokonalým případem, jak se mohou národy společně dohodnout, v klidu oddělit a navíc zůstat v přátelském vztahu. 

Snímky z Katalánska obletěly celý svět.

„Z toho by si Španělé měli vzít příklad,“ zakončil své povídání pro Expres.cz Andrej Babiš.

Nedělního referenda o nezávislosti Katalánska se zúčastnily dva miliony lidí a přibližně devadesát procent z nich hlasovalo pro nezávislost regionu. Katalánské úřady také oznámily, že při násilných střetech s policií doprovázejících hlasování bylo zraněno 893 lidí, z toho čtyři vážně.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:09 úterý 30. ledna 2018. Anketa je uzavřena.

  • 41
  • 20
  • 17
  • 16
  • 14
  • 7