Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Hlášení Andreje Babiše: Dcera mě ukecala, abych poslal peníze medvídkům koala

    Andrej Babiš | foto: Expres.cz

    Požár v Austrálii asi sledujete. Je šílené, kolik tam už zahynulo zvířat a kolik lesů lehlo popelem. Je mi to moc líto. Velká tragédie. Naše rodina miluje zvířata, vždycky jsme nějaká chovali. Já mám rád koaly, jsou to mírumilovná zvířátka. Bohužel během požárů úplně bezmocná, viděli jsme ty otřesné záběry. Nemají jak utéct. Moje dcera Vivien za mnou přišla s tím, že jim musíme pomoct, takže jsem se rozhodl, že z vlastních peněz pošlu milion korun, což je asi 64 tisíc australských dolarů, na ohrožené koaly.

    Dnes ráno jsem telefonoval s ředitelem zoo Miroslavem Bobkem, aby mi poradil, jak ty peníze nasměrovat. Taky jsem mluvil se šéfem hasičů, ale shodli jsme se na tom, že Austrálie je příliš daleko na to, aby se to dalo logisticky zvládnout, a tak jediná pomoc, kterou můžeme poskytnout, je finanční.

    Probral jsem to i s naším velvyslancem v Austrálii. A požádal jsem paní ministryni financí, aby prověřila možnost poslat větší částku za Českou republiku.

    Pokud můžete, prosím taky přispějte.

    Doporučuju tyhle dvě organizace:

    Bushfire Emergency Wildlife Fund zřízený Zoos Victoria, která sdružuje tři zoologické zahrady ve státě Victoria včetně Melbourne. Vybrané peníze jdou na urgentní veterinární péči a taky na podporu vědeckého výzkumu náhradní výživy pro zvířata, kterým se podařilo přežít, ale oheň je připravil o přirozené zdroje potravy. Klikejte sem!

    Další možnost je WIRES (NSW Wildlife Information Rescue and Education Service). Největší australská organizace na záchranu volně žijících zvířat. Pracuje pro ni 2500 dobrovolníků, kteří ročně poskytnou veterinární a další péči desetitisícům zraněných, nemocných nebo osiřelých volně žijících zvířat. Jen v prosinci 2019 měli 3300 výjezdů. Taky školí menší organizace a vzdělávají veřejnosti v ochraně přírody, klikněte sem.

    A taky můžete posílat podporu prostřednictvím sbírkového konta Zoo Praha „Pomáháme jim přežít“, které je určené na ochranu ohrožených druhů. Konkrétně pro Austrálii posílejte takhle:

    • Číslo účtu: 43-6804660247/0100
    • Variabilní symbol: 12020
    • Poznámka pro příjemce: Austrálie

    Docela to jede. Za první 3 dny poslali lidi do Zoo Praha skoro 1,6 milionu. Potvrdilo se, že náš národ je solidární.

    Vybrané prostředky dostanou ty dvě organizace, co jsem vám o nich napsal, a taky Adelaide Zoo na péči o koaly postižené požárem v Mount Lofty Ranges. A na Kangaroo Islandu na provoz veterinární nemocnice a taky pravděpodobně i na ochranu medvídků koala v přírodě.

    Pomůže to dalším australským organizacím na výzkum a ochranu kriticky ohrožených druhů, hlavně vačnatců, kteří se teď ocitli na prahu zániku, jako jsou vakoveverky nebo klokánci.

    Předem děkuju vám všem, kdo se připojíte.

    Výsledky ministrů

    Svolal jsem ministry za hnutí ANO a nechal je sepsat, co v roce 2019 odpracovali a na čem budou hlavně pracovat tenhle rok. Bude určitě fér, když vám jejich výkazy dám hezky veřejně sem, ať si je můžete projet.

    Kdyby vám tam nebylo něco jasné, jejich kontakty najdete na webu. Nebo mi napište do komentářů sem pod hlášení a já se vám od nich budu snažit sehnat odpověď. V rámci mých časových možností samozřejmě.

    Je o mně všeobecně známo, že jsem nejtvrdší na své nejbližší spolupracovníky. Ve vládě nejvíc tlačím na ministry za naše hnutí. Výsledky celé vlády včetně ministrů za ČSSD budeme bilancovat v červnu u příležitosti jejího druhého výročí.

    Ecollective.eu

    Přišel za mnou pan Jakub Hrouda z projektu Ecollective.eu. Tahle skupinka studentů si dala za cíl bojovat s klimatickou změnou, ale ne tím, že bude hulákat na náměstích, ale vzděláváním a skutečnou akcí. Byla to proto osvěžující schůzka. Odpovídal hlavně ministr Brabec.

    Jakub je inteligentní a vzdělaný, má jasné názory i znalosti, ať už jde o klimatickou změnu, energetickou pozici naší země, nebo roli zemědělců v krajině. Na rozdíl teda od Fridays for Future, kteří nechtěli slyšet argumenty, chovali se povýšenecky a měli o všem jasno à la Greta. O ní se teď kvůli bezpečnostní chybě Facebooku provalilo, že jí příspěvky píše táta.

    Na rozdíl od nich byl pan Hrouda připravený se bavit, byl sice kritický, ale nechal si ode mě a ministra životního prostředí řadu věcí vysvětlit. Nakonec to byla fajn debata, a dokonce jsme přetáhli.

    Pařba v Chyškách

    Včera jsem se vrátil okolo půlnoci z plesu Základní školy Chyšky, kam mě pozvala paní učitelka Hana Zemanová. Byla to super akce pro celé rodiny. Kapela Elizabeth byla skvělá, hrála české hity, dlouho jsem tančil, musím teda říct, že podstatně uvolněněji než den předtím na Hradě, všichni měli dobrou náladu, párkrát jsme zašli na bar na panáky.

    Představili nám taky všechny děti, které ukončily základku, většina jde na průmyslovky a zemědělky. Paní Zemanová učí hlavně češtinu, na škole pracuje už skoro 40 let, vychovala nejen spoustu dětí, ale i další učitelky. Seznámil jsem se se spoustou lidí včetně paní ředitelky a starostky. Bavili jsme se o jejich práci, ale taky o tom, že jejich obec potřebuje pomoc s pitnou vodou, se sportovištěm, dopravním spojením.

    I když jsem to neplánoval, zůstal jsem do jedenácti.

    Ombudsman

    Ještě poslední věc na závěr, která jede už několik dní. Ombudsman. Myslím si, že je velmi dobře, že se paní Válková své kandidatury vzdala. Podle mého názoru by ombudsmanem měl být člověk, který není ani nebyl v politice.

    V naší zemi se určitě najdou výrazní kandidáti na tuto funkci, kteří se celý život věnovali otázkám lidských práv nebo právní pomoci občanům v nouzi. Zkrátka lidé, na kterých není ani stín pochybnosti o nějakém neetickém chování.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:13 úterý 12. května 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      106
    • Super
      85
    • Tvl
      41
    • Haha
      39
    • Sladký
      39
    • Cože
      36