Tažení proti Babišovi se minulo účinkem, jen protestovat prostě nestačí

Hnutí ANO vyhrálo volby do Evropského parlamentu se ziskem 21,2 % hlasů. Pravda, je to asi o třetinu méně, než je jeho dlouhodobá podpora voličů, na druhou stranu se ukázalo, že sázet jen na protestní antibabišovskou nótu není nejlepší nápad. Opoziční strany jako ODS nebo Piráti měly podle politologů to štěstí, že k volbám do EP zpravidla chodí spíše liberální a proevropští voliči.

Premiér Andrej Babiš označil vítězství ANO ve volbách do Evropského parlamentu za skvělý výsledek. „Chci poděkovat všem občanům, kteří nás volili. Moc si toho vážíme. Považuji to za skvělý úspěch,“ nechal se slyšet šéf hnutí, který připomněl, že jeho strana odolávala útokům ze všech stran. 

„Jela tady na nás intenzivní sprostá kampaň, negativní zprávy o řepce, pekárně a všechny tyhle nesmysly. Všichni naši soupeři jeli Antibabiše. Proto to považuji za velký úspěch,“ prohlásil na tiskové konferenci.

„Těch mýtů, co na nás bylo použito,“ rýpnul si Babiš, z něhož například Piráti udělali v kampani obávaného Voldemorta z Harryho Pottera. 

Zdůraznil, že řada kritických informací se objevila v médiích i v první den hlasování. Všichni političtí konkurenti podle šéfa ANO pracovali s Antibabišem a mrzí ho, že s tím nepřestali ani po vyhlášení výsledků.

Protivládní demonstrace, které pravidelně organizuje hnutí Milion chvilek pro demokracii, podle některých politiků zafungovaly přesně opačně, než si jejich vůdci přáli. „Vypadá to, že demonstrace spíš mobilizovaly Babišovy voliče proti ‚zlým Pražákům‘,“ nechal se slyšet europoslanec Jan Zahradil (ODS).

„Uhájili jsme místo nejsilnější politické alternativy, přiblížili se hnutí ANO a ukázali, že tato země má naději na změnu, kterou si občané přejí,“ bil se v prsa předseda ODS Petr Fiala, který je s výsledkem volební dvojky nadmíru spokojen.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:43 úterý 24. září 2019. Anketa je uzavřena.

  • 70
  • 21
  • 13
  • 12
  • 12
  • 11