Z Babiše může být Ježíš Kristus české politiky, říká politolog Trávníček

Může mediální humbuk kolem dvou hlavních mužů hnutí ANO ovlivnit volby? Česká veřejnost se v této otázce rozdělila na dvě poloviny. Jedni si myslí, že kauza okolo vydání poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka hnutí ANO pomůže. Druzí zase partaji věští strmý pád. Na jakou stranu se přiklání politolog Matěj Trávníček?

Ve čtvrtek 10. srpna policie požádala sněmovnu o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Poslanci 6. září jednoznačně rozhodli o zbavení imunity obou hlavních představitelů hnutí ANO. Podle Babiše jde o zoufalou snahu poškodit hnutí ANO před říjnovými volbami.

Žádost souvisí s údajným zneužitím dotace na farmu Čapí hnízdo ve výši 50 milionů korun. Česká veřejnost se rozdělila na dvě poloviny. Co si o kauze myslí politolog Matěj Trávníček?

„Andrej Babiš říká, že jde o poslední zoufalý pokus zkorumpovaného systému ho zlikvidovat a že je to snaha ho kriminalizovat. To znamená, že pokračuje dál v rétorice jediného spravedlivého bojujícího s prohnilým systémem. Voliči mu to dosud věřili a řekl bych, že mu to budou věřit i nadále,“ říká Expresu Trávníček.

Trávníček věští Babišovi úspěch. I přestože policie žádá o jeho vydání.

Politolog si tedy myslí, že pokud se něco změní, tak jedině ve prospěch hnutí ANO.

„Čapí hnízdo není nová kauza. Kdo kvůli ní nepřestal mít Andreje Babiše rád tehdy, patrně ho nepřestane mít rád ani teď. Naopak voličské jádro se může ještě více zatvrdit a Andrej Babiš může získat u svých příznivců aureolu mučedníka. Jestli nakonec skončí za mřížemi, může se z něho stát Ježíš Kristus české politiky,“ poznamenal v nadsázce Trávníček.

To, jak voliči ANO zareagují, se česká veřejnost dozví již brzy. Letošní volby do Poslanecké sněmovny jsou naplánované na 20. a 21. řijna.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:01 pátek 5. ledna 2018. Anketa je uzavřena.

  • 32
  • 12
  • 9
  • 9
  • 7
  • 4