Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Šándor brání premiéra: Jeho postoj je správný, lidé bez azylu musí pryč!

    Bezpečnostní expert Andor Šándor dává za pravdu Andreji Babišovi. „Ti, kdo nedostanou azyl, musí hned zpátky,“ říká. | foto: Koláž Expres.cz

    Otázka nelegální migrace je v Evropské unii stále dost žhavým tématem. Nejednotná Evropa, eskalace problémů ve Skandinávii a sousedním Německu dávají tušit, že to nejhorší teprve přijde. „Klíč leží v tom, že ukážeme, že všichni, kdo nemají nárok na azyl, budou okamžitě vráceni zpátky,“ říká k tomu bezpečnostní expert Andor Šándor.

    „V Saské Kamenici došlo k vraždě Němce, to je jasná věc. Že to, co se tam nyní děje, je reakce populace na to, co slyší v médiích, na to, co vidí kolem sebe, a politiku paní Merkelové. Rozhodně neodpovídá tomu, že ‚My to zvládneme‘. Německo to prostě nezvládlo. Vzalo si velký krajíc. To, že ona nepřizná, že selhala, je logické. To od ní nemůžeme čekat. Navíc pokud má další aspirace poté, co skončí ve funkci kancléřky,“ nechal se Andor Šándor slyšet na adresu aktuálních událostí v Saské Kamenici, kde německého občana ubodal Iráčan, který měl být už dva roky vyhoštěn zpátky do vlasti.

    „Nepochybně je to selhání státu. Není možné, abychom byli benevolentní k tomu, kdo požádá o azyl, nedostane ho a pak se dva roky odvolává. Proboha, vždyť z toho děláme soudní proces. Prostě požádá o azyl, nedostane ho, hotovo, tečka a jede domů,“ poznamenal v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz bývalý zpravodajec.

    Nejasná role neziskovek, nejednotná migrační politika, rozvolněnost v názorech, na čí stranu se přidat, toho všeho pašeráci bohatě využívají.

    Za třetí nesmíme ukazovat, že jsme nejednotní. Nejsme jednotní. My nemáme jednotnou migrační politiku, nemáme jednotnou azylovou politiku. „Pašeráci to prostě vidí. Nakonec vždycky někdo vyměkne a ty lidi si vezme, aniž víme, jak se skutečně ocitli na těch lodích, které se je snaží udat v Itálii, na Maltě, ve Španělsku,“ říká Šándor.

    To hlavní a nejdůležitější je podle něj stabilizovat země, ze kterých k nám migrace jde. Ta ekonomická, která k nám jde ve velkém množství ze severní Afriky, se otevřela nesmyslným bombardováním Kaddáfího režimu pro všechny země pásma Sahel.

    „Pokud jde o válečného uprchlíka ze země konfliktu, tak je naší morální povinností takové lidi přijmout v počtech, které nás neohrožují. U nás máme velký počet ukrajinských migrantů, ale ti se nám hodí do ekonomiky a jsou nám samozřejmě v řadě věcí blízcí a jsou tu legálně,“ podotýká bezpečnostní expert s tím, že živelné přijetí velkého množství uprchlíků s sebou nese řadu potenciálních rizik a každá země by měla zvážit, na co její síly skutečně stačí. 

    „Postoj, který říká Andrej Babiš, je správný. Sem mohou lidi jen legálně. K nám když jdou pracovat Ukrajinci, tak procházejí poměrně značným martyriem, než dostanou pracovní povolení, a ty my tu chceme. A tady se najednou vyčlení skupina lidí, kteří si myslí, že budou mít zvláštní status v tom, že po nich nic nebudeme chtít a všechno jim dáme,“ uvedl také Šándor, který zároveň připouští fakt, že se lidé často stávají obětí nejrůznějších mýtů, polopravd a pomýlených interpretací.

    „Azylový proces nějakou dobu trvá. Bohužel vidíme lidi poflakovat se po ulicích, protože čekají, až budou mít vyřízené nějaké pracovní povolení. Je to problém, který v původních obyvatelích vzbuzuje dojem, že oni tam přijeli a nic nedělají,“ říká s tím, že v praxi nelze, aby za krátkou dobu všichni, kdo do země přijdou bez jakýchkoli povolení, pracovali.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:46 úterý 1. ledna 2019. Anketa je uzavřena.

    • Super
      114
    • Cože
      7
    • Trapas
      7
    • Sladký
      7
    • Tvl
      7
    • Haha
      6