Svědectví ze zákulisí Milionu chvilek: Sekta! Za vlastní názory vás utlučou! Minář narazil...

Pokrytecká sekta, která uznává jen své vlastní názory a ty ostatní jsou špatné! Řadová členka ODS Andrea Novotná se na svém blogu rozepsala o svých zkušenostech se spolkem Milion chvilek, se kterým před lety sympatizovala, ale odešla z jejich řad ve zlém. Mladá politička popsala své zážitky nejprve na svém blogu, o další zkušenosti se podělila v rozhovoru pro Expres.

Váš blog, kde popisujete zkušenosti se spolkem Milion chvilek, má na sociálních sítích velký ohlas. Proč jste se rozhodla se takto vyzpovídat?

Byla to taková spontánní akce, píši blog už delší dobu, cítila jsem potřebu něco napsat. Nepsala jsem to kvůli nějakému velkému ohlasu. Vše, co je tam napsané, je pravda. Neměnila bych ani čárku.

Jaká byla vaše role v Milionu chvilek?

Nikdy jsem nebyla aktivním členem, byla jsem zvědavec a sympatizant, nikdy jsem nepomáhala s demonstracemi. Byla jsem na prvních protestech proti Babišovi, kde se řešily jeho nahrávky s novinářem Přibilem, potom jsem to přibližně rok poznávala a pak jsem to opouštěla.

Jak jste se dostala ke spolku?

Protože se zajímám o veřejné dění a znala jsem lidi, kteří v tom spolku působili, byla jsem před lety součástí prezidentské kampaně jistého kandidáta (Michala Horáčka, pozn. red.), tam jsem poznala lidi jistého názorového spektra a oni potom přirozeně přešli k Milionu chvilek. Byl to vyloženě osobní zájem poznat jejich názory.

Nálepkování, kádrování a jednostrannost!

Co změnilo váš názor?

Pokrytectví! Říká se mi to těžce, ale panuje tam jednostrannost, svět není černobílý! Dnes se sice jede na extrémy, ale překvapilo mě, že lidé, kteří propagují kritické myšlení, uvažují hodně jednostranně. Nálepkování, kádrování. Kdo není s námi, je proti nám. My jsme to dobro, druhá strana je zlá. Nic není mezi. To mi vadí!

Andrea Novotná byla členkou Milionu chvilek.

Snažila jste se svou nespokojenost dát najevo ostatním chvilkařům?

Veřejně jsem to nezkoušela říct, nejsem ten typ. Osobně jsem se ale bavila s kamarády ze spolku a bylo to, jako když mluvím do dubu. Neměli chuť diskutovat. Zjistila jsem, že je to zbytečné. Snaha byla bez výsledku.

Jak vaši přátelé ze spolku reagovali?

Říkali mi, že k tomu postupně dojdu, že jsem ještě mladá, že Babiš je zlo a tak dále. Byly to osobní útoky, s tím člověk musí nějak počítat a nebrat si to k tělu.

Co se dělo dál?

Začali mě postupně opouštět kamarádi. To mi ale nevadilo nejvíc. Spíše mě překvapilo, že pro někoho je ta vlastní idea a názor důležitější než osobní vztah. To mě hodně zaráží, ta mentalita těch lidí. Začali se ode mě odtahovat, přestali mě zvát na akce, pochopili, že to pro mě není.

Na svém blogu uvádíte, že jste se zúčastnila také různých seminářů. Co se na nich řešilo?

Byly to většinou semináře zaměřené na kritické myšlení, dezinformace a podobně, bylo to zajímavé. Je vtipné, že se to dá použít na jednu i na druhou stranu. Mě to obohatilo, ale bylo to jednostranné, což pro mě nemá význam.

Chvilkaři na mě útočí, jsou to fanatici

Jaké reakce jste po uveřejnění zmíněného článku zaznamenala?

Převážně pozitivní, čekala jsem to ale naopak. Smršť podobných zkušeností mě příjemně překvapila. Těch lidí, co zažili něco podobného jako já, je tak devadesát procent. Negativních reakcí je podstatně méně.

Jistě se vám ozvali i současní členové spolku. Co vám například psali?

Jsou to spíše osobní útoky. Že jsem ještě mladá a politice nerozumím, že o mně ještě neslyšeli, což je pochopitelné, byť jsem členkou ODS, jsem jen řadovým členem a jsem někde na začátku politické kariéry. Výhrůžky jsem ale třeba žádné nezaznamenala.

Na blogu naznačujete, že Milion chvilek je sekta. Myslela jste to vážně?

Ne, já to sice napsala, ale byl to trochu řečnický obrat. Ten spolek nebyl s tím smyslem zakládán, ale je tvořen lidmi a jsou mezi nimi větší či menší idealisté a fanatici a ti to potom kazí. Rozhodně bych nechtěla odsuzovat všechny.

Demonstrace Milionu chvilek

Říkáte fanatici. To je poměrně drsné označení. V čem se to projevovalo?

Vytahují krátkozraké argumenty, osobně útočí. Vidíte v nich, že to jsou lidé, kteří žijí jen pro nějaký názor a ideu.

Minář narazil na strop a musí změnit taktiku. Vstoupit do politiky se bojí

Přišla jste někdy do přímého kontaktu s předsedou spolku Mikulášem Minářem? Jak na vás působí?

Nepřišla jsem s ním do kontaktu, znám ale jeho názory. Myslím si, že nezačal špatně. Vyzdvihl téma, umí ho dobře prodat. Forma jeho boje proti systému je ale neefektivní a bez výsledku. Narazil na strop, a pokud chce něco změnit, musí změnit taktiku. Osobně si nemyslím, že by to byl špatný člověk. Dokázal vyhmátnout nálady veřejnosti, teď už ale jen přesvědčuje přesvědčené. Stále se opakuje.

Mikuláš Minář

Jak by podle vás měl změnit taktiku? Měl by vstoupit do politiky?

Určitě! Měl by se transformovat, protože nepolitická politika není příliš efektivní. Jsem zastánce tradičních stran. Každá strana by měla vygenerovat lídra, který dokáže přesvědčit u voleb. Minář by strany neměl instruovat, aby se spojovaly, to je věc těch stran mezi sebou, a ne občanské aktivity.

Myslíte, že by měl Mikuláš Minář a jeho spolek Milion chvilek po případném vstupu do politiky šanci se dostat do Poslanecké sněmovny?

Nejsem politolog, ale myslím si, že ne. Ono je velmi jednoduché bojovat proti něčemu, ale řešit konkrétní kroky praktické politiky, to je jiná kapitola.

Myslíte si, že Mikuláš Minář má vlohy na to, aby se z něj časem stal úspěšný politik?

On jisté charisma určitě má, něco z Václava Havla v něm bude. Má přesvědčovací schopnosti, ať to zkusí jako politik, a ne coby aktivista. Budu mu držet palce.

Zatím to vypadá, že Minář ani nikdo jiný z Milionu chvilek do politiky aktivně nevstoupí. Proč si myslíte, že se jim do toho nechce?

Vždy je jednodušší proti něčemu bojovat než ukázat konkrétní kroky a vzít zodpovědnost. V politice je důležité dělat kompromisy. Oni nepůsobí jako lidé, kteří by kompromisy dělali. Myslím, že by pak narazili na velký problém. Buď tedy nevědí, co chtějí, nebo mají strach, jsou nezkušení a cítí, že by pohořeli.

Babiš a Zeman? Jsou schopní oslovit více lidí než Milion chvilek

Jaký máte názor na premiéra Andreje Babiše a prezidenta Miloše Zemana, což jsou politici, na něž se Milion chvilek nejčastěji zaměřoval?

Vnímám je jako demokraticky zvolené politiky, zvolili taktiku, která na lidi působí, a získali mandáty. Pokud je chceme porazit, tak jedině u voleb. Andreje Babiše vnímám jako schopného politika ve smyslu marketingu, s výsledky už je to horší trošku. Miloše Zemana vnímám jako velmi dobrého rétora, ty výsledky oba mají. Umí lidi oslovit více než Milion chvilek, to jsme viděli u voleb.

Uvedla jste, že zpočátku měl spolek Milion chvilek smysl. Kdy se to podle vás hnulo tím nesprávným směrem?

V jednu chvíli se spolek začal rozlézat do věcí, do kterých mu nic není. Zarazilo mě, když byla demonstrace proti Maďarsku, to jsem si říkala, že to hodně přestřelili. To samé bylo, když začali šťourat do paní Benešové. To jsou věci, které jsou navíc. Nemá to co dělat s původním smyslem Milionu chvilek. Měla jsem za to, že se bojuje proti Andreji Babišovi. Z původně dobrého záměru se stávala mnohem větší akce, která postrádala původní význam.

Vy osobně jste se zúčastnila dvou demonstrací. Jak byste popsala atmosféru, která na místě panovala?

Bylo tam nadšení, euforie, lidé se spojovali, atmosféra byla dobrá. Jedna věc jsou ale ideály a nadšení, druhá věc jsou praktické reálné kroky. Já jsem praktik, chci výsledky, a ne jenom řečnění a poslouchání písniček. Proto jsem přešla o dům dál.

Mikuláš Minář během jedné z demonstrací na Letné

Pozorujete dění a například demonstrace Milionu chvilek i poté, co jste spolek opustila?

Pozoruji to v televizi. Zajímá mě, jestli přijdou s něčím novým. Zatím tedy nepřišli.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 6:42 čtvrtek 15. října 2020. Anketa je uzavřena.

  • 503
  • 130
  • 46
  • 39
  • 33
  • 28