Tři stejné útoky během víkendu? Nevěřím na náhody, řekl nám Andor Šándor

Tři téměř identické útoky na úplně jiných místech. Jednou Heidelberg v Německu, poté americké město New Orleans a do třetice všeho hnusného Londýn ve Velké Británii. Pomatený jedinec v těchto městech namířil svůj vůz do skupiny nevinných lidí. Jedná se o náhodu nebo o organizovaný teroristický čin? „Slovo náhoda nemám rád,“ říká exkluzivně pro Expres bezpečnostní poradce Andor Šándor. Co ještě v rozhovoru prozradil?

Tři země a tři hodně podobné útoky. Zavání to snad akcí nějaké teroristické skupiny? Zahraniční média to vyvrací, ale není za tím opravdu něco víc, než jen náhoda?

„Slovo náhoda nemám rád. Nevěřím na náhody, nedá se ale vyloučit, že se potkali během dvou dní tři pitomci na světě, co se zhlédli v něčem takovém,“ říká pro Expres Andor Šándor, bezpečnostní poradce.

Podle Šándora je definice teroristického útoku velice ošemetná a proto je někdy těžké určit, zda se jedná o teroristický útok či nikoliv.

Expert na bezpečnost ale rozumí tomu, proč tamní média s jistotou tvrdí, že o cílený útok se nejednalo. „Chápu to, že policie bude radši, když se to bude definovat jako čin pomatence než jako teroristický útok.“

Pravděpodobně se však tito tři atentátníci shlédli v podobných útocích, například v předvánočním masakru v Berlíně.

Dá se vůbec proti něčemu takovému bojovat?

„Ne, nedá. To by museli ty chodníky být neustále plné policistů a ti by přeci také nemohli zastavit kamion nebo dodávku. Je to zkrátka nebezpečný trend, se kterým se nedá nic dělat. Možná jen nebýt ve špatnou chvíli na špatném místě,“ přemítá Andor Šándor.

Podle bezpečnostního analytika je ovšem hrozné to, že místo aby si lidé uvědomili hrůzu tohoto ohavného činu, tak se neustále řeší, zda se jednalo o teroristický útok nebo ne.

To na věci přeci nic nemění. Desítky lidí jsou zranění, jeden třiasedmdesátiletý důchodce dokonce přišel o život.

„U nás narůstá démonizace teroristického útoku do takové míry, že máme mrtvé lidi, ale když to není teroristický útok, tak to v klidu přejdeme,“ zakončil rozhovor pro Expres Šándor.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:16 pondělí 26. června 2017. Anketa je uzavřena.

  • 113
  • 23
  • 19
  • 16
  • 16
  • 15